Annons

Martin Jönsson om reklam & medier

Martin Jönsson

Martin Jönsson

NOMINERADE Janne Josefsson & co blir utan pris i år: prisnämnden bakom Stora journalistpriset valde att inte nominera deras avslöjande om Icas köttfärsfusk. Här är de som har större skäl att jubla – och de som jag tippar som vinnare.

(Uppdaterad)

Årets avslöjande:

Pelle Westman/Magnus Svenungson, Uppdrag granskning/SVT för reportaget om svart städjobb på McDonalds-restauranger (av firman Capital Städ).

Sanna Klinghoffer/Anna Jaktén/Bo Göran Bodin, Kaliber/SR för reportageserien om dödsfall på svenska häkten.

Jens Mikkelsen/Johan Wessman, Sydsvenskan, för artikelserien ”HSB:s gräddfil”.

Vinnare? Tuff kategori. Mikkelsen borde ha nominerats för avslöjandet om bostadbolaget MKB:s svartlistning av hyresgäster redan för tre år sedan och om jag fick välja hade jag valt HSB-storyn. Men jag tror nog att Uppdrag granskning, med större medialt genomslag, vinner juryns nåd.

Årets berättare:

Tomas Axelsson, Strix/SVT för dokuserien ”Klass 9A”.

Fredrik Önnevall, SVT, för rapporteringen om Kina.

Susanne Björkman, SR, för dokumentärserierna ”I mellanrummen” och ”Bota, lindra, trösta”.

Vinnare? En no brainer. Björkman och Önnevall är lysande reportrar, men Klass 9A var årets tv, alla kategorier, och är självklar som vinnare.


Årets förnyare:

Fredrik Strage, DN På Stan, för Youtube-listan.

Eva Landahl, SVT Aktuellt, för projektet Öppen redaktion.

Ingvar Näslund, VK.se, för satsningen på hyperlokala sajter och bloggar.

Vinnare? Den svagaste kategorin. Ja, Aktuellt har satsat på transparens, vilket är ett stort steg för SVT, men vad har kommit ut av det? Strage försökte jag själv nominera i det här inlägget och att juryn höll med var väldigt roligt – och överraskande. Men inte kan väl Ingvar Näslunds VK, som är så kreativa på nätet, förlora för andra året i rad? Även om den största förnyelsen i år inte gjorde inom den traditionella journalistiken, utan via bloggportalen Knuff, med mobiliseringen av bloggmotstånd mot FRA-lagen.

Slutligen: Lukas Bonniers Stora journalistpris. I den klassen finns inga nomineringar. Men kan verkligen någon annan än Jarl Alfredius komma på tal?

Läs mer om nomineringarna här. Och minns att jag förra året bara hade ett rätt av fyra. Den 20 november får vi facit.