Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Maktstriden inom det hårt kritiserade JP Morgan Chase är avgjord.

Vinnare: Jamie Dimon.

Det innebär att den högljudde 57-åringen får fortsatt förtroende att leda banken från såväl vd- som ordförandeposten. Det är ännu inte känt med vilken marginal aktieägarna röstade för att behålla status quo rörande maktbalansen på dagens sammankomst i Tampa, Florida.

Motiveringen till varför han skulle petas från en av posterna har främst tagits i fjolårets derivatförluster på hela 6,2 miljarder dollar.

Har det funnits fog för kritiken?

Jajamänsan. Derivatskandalen är inte den enda under Jamie Dimons ledning, men främst anser jag att det handlar om hur illa han skötte eftersläckningsarbetet av miljardförlusterna. Bland annat liknade han derivatförlusterna vid ”en storm i ett vattenglas”, vilket inte landade särskilt väl hos på det Main Street som fortfarande lider av krisens konsekvenser.

Å andra sidan måste man ställa sig följande fråga: Hade JP Morgan Chase varit ett bättre bolag med färre problem om Jamie Dimon inte agerat såväl vd som ordförande?

Möjligt. Men långt ifrån säkert.

Att banker har olika personer på de två positionerna är inte helt vanligt. När det förekommer hänger det oftast samman med större omgörningar.

Inför dagens aktieägarstämma valde styrelsen att dra ut till strid för Jamie Dimon, som hotade att lämna bolaget helt om han petades som vd eller ordförande.

Stödet är förståeligt – siffrorna talar för sig själva.

Under Jamie Dimons ledning har JP Morgan Chase utvecklats till en miljardmaskin utan dess like och är sedan 2011 USA:s största bank sett till tillgångar (2300 miljarder dollar).

Trots förlusterna på 6,2 miljarder dollar gjorde JP Morgan Chase under fjolåret en vinst på 21,3 miljarder kronor – bankens bästa resultat någonsin.

Samtidigt har aktien lyft med 56 procent sedan maj 2012, att jämföra med 28 procent för S&P500-index.

Att styrelsen känner sig trygg med Jamie Dimon, som jobbat inom företaget sedan 2005, är tydligt.

Medan konkurrerande storbanker stökade om i styrelserummen efter krisen valde JP Morgan Chase en mer lågmäld väg fram. Sedan 2008 har två nya personer tagits in till styrelsen, att jämföra med exempelvis 13 inom Bank of America och nio inom Citigroup.

För många av de största aktieägarna inom JP Morgan Chase ses det inte heller som ett problem att en och samma person är såväl vd som ordförande. Majoriteten av de största aktieägarna – som sitter på 26 procent av rösterna har ett sådant upplägg, däribland Blackrock, Vanguard, State Street, Wellington, och FMR.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter