Antikapitalistisk fajt = 13 år i finkan?

Straffet för att över dussinet gånger ha klottrat antikapitalistiska budskap på trottoaren med en vattenlöslig krita?

13 år i fängelse.

Det är vad Jeff Olson, invånare i Kalifornien, nu hotas av. Till råga på allt har domaren, enligt San Diego Reader, förbjudit den åtalade 40-åringen att under rättegången ens hävda sin rätt att uttrycka sig fritt.

Som Jeff Olson själv sade när han lämnade domstolen igår:

– Oh my gosh. Jag kan inte förstå att det här verkligen händer.

Inte stora delar av USA heller – situationen har blivit en snackis.

Vandalism är, förstås, vandalism. Men om vi ska spetsa till det: I så fall har småflickorna på min innergård också samlat ihop tillräckligt med åtalspunkter för att slängas bakom lås och bom för all framtid.

Jeff Olson arbetade tidigare som anställd åt en amerikansk senator. Men när Occupy Wall Street exploderade sögs han omedelbart in i organisationen – här fanns en chans att nå ut med de antikapitalistiska åsikter han hade.

Den 3 oktober 2011 knåpade Jeff Olson ihop en skylt och ställde sig liksom många andra utanför ett kontor tillhörande Bank of America för att protestera.

Åtta dagar senare – under National Bank Transfer Day, där tanken var att få invånarna att tömma sina konton hos storbankerna – var han på plats igen. Den här gången fick finanshusets säkerhetspersonal upp ögonen för Jeff Olson och en argumentation uppstod – nog för att tillfälligt få honom att tystna.

Utrustad med ett paket vattenlösliga kritor tog Jeff Olson återigen mod till sig i februari 2012.

Under de kommande sex månaderna syntes han vid flera tillfällen klottra budskap som ”Stoppa storbankerna” på trottoarerna utanför finanshusen. Samtidigt fortsatte argumentation med bankens säkerhetspersonal, som i slutändan ledsnade så pass att de ringde statsåklagaren.

På övervakningskameror syns hur Jeff Olson skriver sina budskap vid 13 olika tillfällen – det är också grunden för åtalet. För det riskerar han alltså inte bara 13 år i fängelse utan har även berövats rätten att uttrycka sig fritt. Dessutom kan han få böta den summa som åklagaren hävdar att kostade att ta bort budskapen – 10 000 dollar.

Var det buteljerat lyxvatten som man använde sig av?

Visa kommentarer (9 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

tv Webb-tv

Uppsving i Kina ökade på vinsten

Rekordförsäljning

Men Volvo har en akilleshäl.

Kinesiskt ubåtsrace
oroar i Australien

Försvar

Upprustningen orsakar svallvågor.

Elektriker kritiska till toppens mörkade lön

"Värda tjäna mer – men det ska redovisas".

Facktopparna mörkar sina löner

Ordförande: "Det finns ingen anledning att redovisa det".

Det unika fängelset
var Castros hem

bilder

Anstalten är världskänd för sin form.

”Castro brydde sig inte om Kuba”

Kuba

Ex-diplomaten minns Havanna före revolutionen.

Bankernas räntekrig eldar på bolånefesten

statistik från scb

Utlåningen ökar.

Arbetarsonens väg
till toppjobbet i USA

PORTRÄTT

Thomas Östros blir direktör på IMF.