Antikapitalistisk fajt = 13 år i finkan?

Straffet för att över dussinet gånger ha klottrat antikapitalistiska budskap på trottoaren med en vattenlöslig krita?

13 år i fängelse.

Det är vad Jeff Olson, invånare i Kalifornien, nu hotas av. Till råga på allt har domaren, enligt San Diego Reader, förbjudit den åtalade 40-åringen att under rättegången ens hävda sin rätt att uttrycka sig fritt.

Som Jeff Olson själv sade när han lämnade domstolen igår:

– Oh my gosh. Jag kan inte förstå att det här verkligen händer.

Inte stora delar av USA heller – situationen har blivit en snackis.

Vandalism är, förstås, vandalism. Men om vi ska spetsa till det: I så fall har småflickorna på min innergård också samlat ihop tillräckligt med åtalspunkter för att slängas bakom lås och bom för all framtid.

Jeff Olson arbetade tidigare som anställd åt en amerikansk senator. Men när Occupy Wall Street exploderade sögs han omedelbart in i organisationen – här fanns en chans att nå ut med de antikapitalistiska åsikter han hade.

Den 3 oktober 2011 knåpade Jeff Olson ihop en skylt och ställde sig liksom många andra utanför ett kontor tillhörande Bank of America för att protestera.

Åtta dagar senare – under National Bank Transfer Day, där tanken var att få invånarna att tömma sina konton hos storbankerna – var han på plats igen. Den här gången fick finanshusets säkerhetspersonal upp ögonen för Jeff Olson och en argumentation uppstod – nog för att tillfälligt få honom att tystna.

Utrustad med ett paket vattenlösliga kritor tog Jeff Olson återigen mod till sig i februari 2012.

Under de kommande sex månaderna syntes han vid flera tillfällen klottra budskap som ”Stoppa storbankerna” på trottoarerna utanför finanshusen. Samtidigt fortsatte argumentation med bankens säkerhetspersonal, som i slutändan ledsnade så pass att de ringde statsåklagaren.

På övervakningskameror syns hur Jeff Olson skriver sina budskap vid 13 olika tillfällen – det är också grunden för åtalet. För det riskerar han alltså inte bara 13 år i fängelse utan har även berövats rätten att uttrycka sig fritt. Dessutom kan han få böta den summa som åklagaren hävdar att kostade att ta bort budskapen – 10 000 dollar.

Var det buteljerat lyxvatten som man använde sig av?

Visa kommentarer (9 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Olle Zachrison, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

karriär

Få företag vill satsa på framtidens chefer

Stort matchningsgap mellan parterna.

”Går på potential – mindre på cv”

Elisa Kücükaslan är framtidens kvinnliga ledare 2014.

Cameron: Underbart med evigt låga räntor

Vill att folk ska ha råd att köpa bostäder.

Bedragare använder Netflix varumärke

”Drabbar företag som folk har förtroende för.”

Trängd minister gör första Sverigeresan

Damberg: Orolig för att Sverige hamnar efter.

Damberg: S ansvarigt för brunkol

Kommenterar Vattenfalls hårt kritiserade verksamhet.

”Arbetslösheten
slår väldigt ojämnt”

#ärdetkris

LO-ekonom: Det är en "dualkris".

Tio tecken på om det råder kris

Bostäderna • Bilarna • Miljonärerna • Champagnen.

Därför är det viktigt att Tim Cook är gay

"Världen är inte något paradis ens år 2014".