Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Under en längre tid har det gissats och spekulerats kring de amerikanska stimulansernas framtid.

När Ben Bernanke, chef på den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed), idag förväntades sätta ner foten kring dess framtid kom däremot bara vaga löften. Mer än något tycks det som att alla dörrar ska fortsätta hållas på glänt.

I det dokument som centralbankens räntegrupp publicerade stod det inte specifikt när en nedtrappning av stimulanserna skulle kunna bli aktuell, vilket är intressant. Däremot sade Ben Bernanke, precis som den 22 maj, i en efterföljande presskonferens att stödköpen faktiskt kan komma att minska redan om några månader – allt under förutsättning att det ekonomiska läget förbättras. Eventuellt dras alla stödköp tillbaka i mitten av 2014. Enligt räntegruppen växer ekonomin dock bara i måttlig takt och nedskärningarna som kommer med de statliga utgifterna håller tillbaka tillväxten.

Dagens amerikanska ekonomi är alltså inte stark nog för att klara sig på egen hand – de rekordhöga stimulanserna på 85 miljarder dollar i månaden måste fortsätta att agera kryckor. Dessutom ska styrräntan ligga fast på bottennivån till troligtvis 2015, slår räntegruppen fast. Det innebär att den har parkerat i spannet 0-0,25 procent ända sedan i slutet av 2008.

Det är lite å ena sidan från räntegruppens håll, mer å andra sidan från Ben Bernankes.

De båda binder däremot återigen stimulanserna och räntan till utvecklingen på arbetsmarknaden.

Ben Bernanke har tidigare förklarat att arbetslösheten måste ner till åtminstone 6,5 procent innan några stora förändringar bör vara att vänta. Nu flaggar han däremot för att det kanske räcker med 7 procent, men vilket knappast är någon hejdundrande siffra. Särskilt inte för USA där 70 procent av landets BNP kommer från den privata konsumtionen. Med dagens tillväxttakt kan det ta upp till fem år innan mer normala nivåer syns i arbetslösheten.

Räntegruppen spår att arbetslösheten faller till 7,2 procent i slutet av året och 6,5-6,8 procent i slutet av 2014.

Noteras ska också att inflationen ligger något under kommitténs långsiktiga mål på 2 procent, vilket bekymrar Fed.

Marknaderna reagerar intialt med lugn på dagens besked. Dow Jones och Nasdaq Composite visar svaga minussiffror. Men amerikanska statspappersräntor steg kraftigt och dollarn stärktes markant. Mer turbulens kan vara att vänta.

När Pat Adams på Choice Investment Management tidigare idag talade med USA Today sade han att marknaderna är ”screwed” den dagen då stimulanserna faktiskt dras tillbaka. En större korrektion kommer då att vara att vänta eftersom alla stimulanser har gjort att börsen tappat förankringen till näringslivets och landets hälsa.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter