Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Myndigheterna har inte ens hunnit rota färdigt i manipuleringen av liborräntan förrän nästa skandal dundrar in.

Fem mäklare som Bloomberg talat med vittnar nu om hur det dagligen fuskas med växelkurserna på valutamarknaden. Handelns värde uppgår till cirka 4 700 miljarder dollar per dag, eller 31 500 miljarder kronor, och står enligt experter i princip fri från övervakning. Marknaden är den största i världen.

Fusket ska ha pågått i minst ett årtionde och ha påverkat allt från pensionsbesparingar och sparkonton till hedgefonder och derivatprodukter.

Manipulationen ska ha varit fokuserad till växelkurserna hos den stora aktören WM/Reuters. Deras kurser används brett för att fastställa värdet på investeringar för över tusentals miljarder kronor och betraktas som en snabbare och bättre lösning än att kontakta enskilda banker.

Kurserna sätts varje timme för 160 valutor och varje halvtimme för 21 valutor, däribland det brittiska pundet, den amerikanska dollarn och det sydafrikanska randet. Priset sätts genom faktiska affärer – inte genom uppskattningar som med liborräntan.

I artikeln förklarar en handlare på en bank hur manipulationen kan gå till:

En halvtimme innan stängning får han en order från ett företag om att sälja 1 miljard euro för att istället handla till sig schweizisk franc. Affären ska ske vid stängning.

Genom att sälja bankens egna euro till högsta möjliga pris inom det 60 sekunder långa spann där priserna sätts, försöker han eller hon sänka kursen – allt så att banken senare kan köpa upp de euro som klienten vill bli av med. Spannet mellan vad han eller hon säljer bankens euro för och köper klientens för utgör vinsten. Rör sig växelkursen bara med 0,02 procent innebär det en vinst på 200 000 euro.

Metoden är dock riskfylld – marknaden storlek gör att den är svår att kontrollera. Men då många affärer här väger tyngre än en enskild pratar handlare ihop sig genom en chattfunktion.

– Prismekanismen är ankaret i  hela vårt ekonomiska system, konstaterar Tom Kirchmaier, lärare på universitetet London School of Economics till Bloomberg. Alla former av manipulation av den prismekanismen leder till att kapitalet snedfördelas.

Fyra banker dominerar marknaden: Deutsche Bank med 15,2 procent, Citigroup med 14,9 procent, Barclays med 10,2 procent och UBS med 10,1 procent. Tillsammans kontrollerar de alltså över 50 procent av valutamarknaden. Om det är dessa banker som handlarna som träder fram arbetar för är inte känt.

Andy Naranjo, finansprofessor i Florida, säger till Bloomberg att han är tveksam tilll att det ens skulle vara lönsamt att försöka manipulera valutamarknaden på det sätt som nämns ovan. Marknadens storlek gör att det är svårt att garantera någon vinst, hävdar han. Men kritik om manipulation av valutamarknaden har hörts tidigare, tips har lämnats in till bland annat de brittiska myndigheterna.

Övervakaren Financial Conduct Authority (FCA) uppges nu också överväga att starta en utredning. Om fusket kan bekräftas lär det ge stora svallvågor i den finansiella världen. Som jämförelse kan sägas att liborräntan styr lån och derivat till ett värde om 350 miljarder dollar – här handlar det alltså cirka 4250 miljarder dollar mer.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter