Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fotnot: Inlägget har uppdaterats löpande under dagen. Alla tider nedan är svensk tid.

Klockan 22:38.

Som väntat inga stora rabalder. Redan utdömda lagförslag om skärpta klimatregler nobbas och mötet avslutas.

Det tar jag också som ett tecken på att jag kan avsluta här.

Tack för att ni hängde med!

Klockan 22.27:

– Jag behöver läsa innantill här.

Säger Warren Buffett och börjar snabbt mumla igenom de papper och punkter som inte väntas väcka någon större turbulens.

Aktiestämman är en ren formel sak som de flesta på besök inte ens vill lyssna till.

Warren Buffett och Charlie Munger återväljs.

Med blida ögon kan vi väl konstatera att CenturyLink Center gapar halvtom och fortsätter tömmas på folk.

Klockan 22.23:

Plötsligt – The End.

Nästa punkt: Aktiestämman.

Klockan 22.21:

Om att inte förstöra sina barn genom att ge dem för mycket pengar:

– Tror mer det handlar om uppväxt än pengar. Du som förälder är deras lärare, det är ett väldigt seriöst jobb. Jag tror inte att mängden pengar som en rik person efterlämnar sig är avgörande.

– Jag tycker att barnen borde få läsa ditt testamente medan du lever, så att de kan ställa sina frågor. Jag skriver om mitt testamente var femte år, och mina barn är alltid glada. Det är viktigt att de förstår vad som står där, och att de kan tala om utifall de tycker något är orättvist.

Klockan 22.07:

Om att amerikanska invånare uppmuntrades att handla bostäder innan krisen, att sådana uppmaningar även kan skönjas nu och risken för en ny bubbla:

– Jag tror inte att vi är nära en ny bubbla nu. Och påståendet är rätt, men inte komplett. Hela landet blev smått galet när det kom till bostadsmarknaden. Staten spelade en stor roll och politikerna uppmuntrade Freddie Mac och Fannie Mae att göra fel saker. Och precis som vanligt i bubblor, år efter år, såg skeptikerna ut som idioter.

– Huvudproblemet var att allt blev för mycket. Staten borde ha tagit bort bålskålen innan alla hann bli fulla. Istället ökade de på innehållet. Det är svårt att få myndigheterna att ta bort bålskålen från väljare, säger Charlie Munger.

– Du kommer att få se det igen. Inte nödvändigtvis på bostadsmarknaden. Människan upprepar sina misstag.

Om krisen i Europa och möjligheterna där:

– Vi skulle gärna investera om vi hittade några bra möjligheter i de 17 euroländerna. Europa kommer inte att försvinna, men EMU har en stor svaghet som de desperat försöker åtgärda. Det handlar bland annat om olika länder, olika kulturer. Men de kommer att nå en lösning framöver. Vad dom har gjort är att synkronisera en valuta, inte mycket mer. Det ligger i naturen att hitta fel, precis som i ekonomin, och den hittade det i EU.

– Att släppa in Grekland i EU var som att släppa ner en förgiftad råtta i en skål med vispad grädde. En exceptionellt idiotisk idé. Det är inte ett ansvarstagande land – ett land där människor betalar skatt och där det begicks rena bedrägerier för att Grekland skulle komma in i EU.

Klockan 21.53:

Om hur man som okänd i 20-års åldern få folk att investera sina pengar hos sig:

– Jag tycker att folk borde vara försiktiga med att investera genom andra, även när de har en historik. Om 300 miljoner orangutanger singlar slant kommer en mängd få 10 av 10 rätt. Den apan kommer säkert dra in stora pengar. Men för att attrahera pengar så måste du förtjäna pengarna. Du måste börja med att förklara hur du tänker, visa att du resonerar sunt.

Om att investera i tillväxtländer:

– Vi tittar inte ens åt det håller. Vi kanske hittar saker som är intressanta, men det är inte så att vi säger att vi ska investera i Brasilien, Indien eller Kina. Det är inte där vår styrka finns, troligtvis inte heller andra människors. Det låter kanske bra men jag tror inte på att investera så. Vi ägde exempelvis i PetroChina men om vi bara fick investera i exempelvis USA tror jag inte vi skulle stå längst fram och kräva andelar.

– Så fort du hör någon tala om koncept eller utvecklingen land för land så är det troligtvis mycket bättre på att sälja saker än att investera. Vanligtvis tycker vi mest allt är rent nonsens.

Klockan 21.38:


Tung toalettläsning. Alla årsbrev till aktieägarna 1965-2012 till salu.

Finns gratis 1977-2012 här.

Utfrågningen håller på runt 50 minuter till.

Klockan 21.31:

Om Ajit Jain är Warren Buffetts efterträdare:

– Inga kommentarer om efterträdaren. Du kan fråga hur mycket du vill om namn som börjar på A. Men du kommer inte att ha någon bättre lycka med några namn som börjar på B, eller andra bokstäver. Men han är fantastisk på alla sätt. När människor försöker kopiera honom så hittar han på nya sätt att arbeta.

Klockan 21.28:

Om hur Warren Buffett kan stödja Barack Obama när landet sitter med så pass stora skulder som det gör:

– 16 000 miljarder dollar. Det är George W Bush som förtjänar en stor del av den skulden, även om vi har honom att tacka för en hel del annat. Det var inte Obama som släppte på tyglarna så att den största finanskrisen kunde skapas. Men i slutändan finner jag det faktiskt ointressant att prata politik med människor.

– Vi hade högre skuld efter andra världskriget än innan. Folk förväntar sig hemska saker, men de händer inte. Det är lättare att trycka nya pengar än att ha stenhård disciplin, men vårt land har haft större problem. Om du följer den dagliga rapporteringen så kommer du se att landets ekonomi verkar vara ett större problem än vad det är.

Om framtida investeringar:

– Sedan 2009 har vi sett en gradvis förbättring inom den amerikanska ekonomin och jag tror inte på en dubbel-dipp, även om ekonomin inte har rusat tillbaka. Nu handlar mycket om bostadsmarknaden där vi ser priserna öka, nybyggandet likaså. Utvecklingen måste fortsätta men i rätt takt, inte för fort och inte för sakta.

– Vi kommer nog hitta de största möjligheterna för klipp framöver inom USA. Om vi ser en god möjlighet, i USA eller utanför, så kommer vi att agera. Vi vet inte var det kommer hända, bara att det kommer att ske. Och på finansmarknaden har det en tendens att ske genom stora affärer.

Klockan 21.07:

Eftermiddagens pass känns mycket mer rappt än förmiddagens. Kanske för att sockret i allt snask börjat göra nytta – antar att tröskelnivån är rätt hög för de här två herrarna.

Dessutom pågår det intressant nog en liten verbal fajt mellan Charlie Munger och Warren Buffett gentemot Doug Kass som har shortat aktien och är tänkt att vara den elaka polisen i sammanhanget.

Grundaren av Seabreeze Partners Management har svingat så gott han kunnat dagen lång och bland annat menat att företaget växt sig större än sitt eget bästa, att det snarare liknar en indexfond än ett företag och nu måste jaga elefanter som Heinz istället för gaseller.

God tanke att ha med en elak polis. Men i en sammanslutning som snarast är kultliknande faller det rätt platt. Än mer när Buffett och Munger snarare slår tillbaka än svarar på frågorna, vilket bygger upp en något märklig stämning.

Till och med andra personer som har liknande uppgifter som Doug Kass – att ställa frågor som inkommit via mejl – börjar nu håna honom…

Klockan 20.51:

Om framtiden för den amerikanska flygindustrin som nu har fyra stora aktörer:

– I vissa företag kan du endast ha två konkurrenter, och de kommer att slåss mot varandra ända in i döden. Freddie Mac och Fannie Mae. Men inom andra segment fungerar det bättre.

– Jag har fått otaliga erbjudanden från människor som velat gå in i flygindustrin. Det är, av någon anledning, sexigt. Om du går till Mr Big och pratar om flygbolag så går han säkert med på att träffa dig, det är intressant. Men det har funnits en enorm mängd konkurser. Jag köpte US Airways. Ungefär samtidigt som checken satts i bruk så hade vi problem. Vi gjorde visserligen en ganska bra vinst, men de gjorde två konkurser efter att vi köpte det.

Om samarbetet mellan Charlie Munger och Warren Buffett, som sker på distans:

– Det fungerar rätt bra. Vi kan hantera telefonen, även om vi är lite teknikfientliga. Vi vet också vad den andre tänker så vi behöver egentligen inte ens använda telefonen.

Klockan 20.28:

Om aktiemarknaden på tio års sikt:

– Vi tittar inte på prognoser. Vi har aldrig gjort en bedömning på prognoser, eftersom ingen vet hur det kommer att se ut framöver. Så varför ödsla tid med att prata om något som du ändå inte vet något om? Så vi pratar bara om företagen och dess affärsverksamhet. Det är dumt att ignorera vad du vet för saker som du inte vet.

– Om du försöker handla på marknaden efter prognoser kommer din mäklare tjäna stora pengar.

Klockan 20.20:

Det blev, föga förvånande, ingen bild under lunchen.

Men nu är farbröderna på scenen tillbaka, jag har proppat i mig en dålig lunch och Charlie Munger återigen börjat norpa ur skålarna.

Så vi kör igång med frågorna igen.

Om inget annat står är det Warren Buffett som talar.

Om hur Warren Buffett och Berkshire Hathaway resonerar när de investerar:

– Vi tittar på företag, inte aktier. Det är vad vi tänker på och olika siffror är olika viktiga för olika industrier. Men om du är en basketcoach och har en kille som är 152 (5,2 feet) centimeter lång så har du något förutfattat mot honom. Vi söker de som är 213 centimeter (7 feet) och letar efter vissa saker som gör oss nyfikna att leta vidare. Under årens lopp har vi lärt känna vissa industrier, och vi analyserar inte dem vi inte känner.

– 2011 hade Bank of America dålig moral, dåliga positioner och omgärdades av rykten. Jag tyckte att en investering skulle vara bra för både dem och oss. Så jag ringde Brian  Moynihan, som jag inte riktigt kände, och vi kom överens. Jag försöker se hur företagen är om 10-15 år, priset i dag, och skillnaden mellan de två punkterna.

Klockan 18.56:

Snart dags för lunch, paus på en timme.

Om Charlie Munger behöver äta vet jag inte – han har fortsatt knapra på kex och godis som ett litet barn på lördagen.

Själv ska jag gå och ta mig en bild som nedan.

Eller inte.

Återkommer oavsett runt klockan 20.00.


Klockan 18.55:

Om Berkshire för stort för att falla och hur de ser på bankreformen Dodd-Frank?

– Jag har aldrig sett det som något problem, att vi skulle ha varit i en sådan farozon. Och jag oroar mig inte heller för att banksystemet ska vara nästa bubbla .Det kommer att vara något annat. Jag tror att de amerikanska bankerna mår bra., bättre än i Europa. Jämfört med för 20 år sedan är våra inhemska banker starka, kanadensiska också. Det är inte här nästa bubbla kommer att skapas.

Klockan 18.43:

Om hur viktigt det är att vara född vid rätt tillfälle för att kunna bli framgångsrik:

– Att vara född i USA, och vara en man, var en enorm fördel. Tidpunkten kunde varit lite bättre. Min pappa var en värdepappersförsäljare. Jag föddes i 1929. Sedan kom kraschen, och jag är väldigt glad för det. Ungefär ett decennium efter kraschen, var folk frånkopplade aktiemarknaderna. Om jag hade fötts fem år tidigare, skulle jag ha gjort mer pengar. Jag avundas barn som föds i USA idag – de kommer att ha stora möjligheter att göra klipp. Den person som har en passion för att investera, född i dag, kommer sannolikt att kunna göra det mycket bra, och leva mycket bättre än vi gör idag.

– Om du har tur, hittar du saker du gillar att göra tidigt i livet. Det är vad som hände med mig och Charlie, och vi gick all in på det. Vi älskade att driva Berkshire. Min pappa fann inte intresset i aktiemarknaden, men jag gjorde det.

Om att företagsvärlden är så mansdominerad:

– Jag ser det som ett problem att kvinnor inte har samma möjligheter som män. Det går i rätt riktning men jag hoppas att förändringstakten sker allt fortare. Ibland när någon inte har möjligheten glömmer de bort hur kapabla de faktiskt är.

Klockan 17.59:

Om Berkshire Hathaways konkurrensfördelar:

– Vi har alltid försökt att ta det lugnt när andra skenar iväg. Det är en konkurrensfördel. Och allt eftersom vi har blivit bättre har vi använt oss av en gyllene regel – att behandla de bolag som vi äger på ett sätt som vi själva skulle vilja bli behandlade om vi arbetade inom just de bolagen. Vi försöker vara en bra partner när någon kommer till oss. Det är en konkurrensfördel. Vi är allt mer unika inom detta tror jag. Och det är väl en bra idé – jag önskar bara att vi hade gjort det medvetet, säger Warren Buffett.

Om att hålla koll på sina två nya investmentchefer Ted Weschler och Todd Comb och deras aktieinköp:

– Först efter en månad vet jag vad de har handlat. Jag säger inte åt dem hur de ska agera. De investerar pengarna. När jag gjorde det ville jag ha fritt spelutrymme. Det är exakt det utrymmet som Todd och Ted har fått nu, säger Warren Buffett och fortsätter:

– De har köpt aktier jag aldrig skulle ha köpt. Och jag har köpt aktier de aldrig skulle ha köpt.

Klockan 17.38:

Om hur Federal Reserves stimulanspaket sedan krisen och framtiden:

– Det mycket lättare att köpa saker än att sälja dem. Federal Reserves balansräkning är 3400 miljarder dollar, vilket är en enorm summa. Samtidigt sitter bankerna bara på sina pengar. Wells Fargo har exempelvis 175 miljarder dollar hos Federal Reserve som de bara tjänar 0,25 procent på. Här finns ett fel: Då bankerna sitter på pengarna så kommer de inte ut och gör nytta som det är tänkt, säger Warren Buffett och fortsätter:

– Vi är verkligen i okänt territorium. Jag har en enorm tro på Ben Bernanke (centralbankschef), men jag vet inte om han påverkas av det faktum att hans mandatperiod löper ut. Men det här kan visa sig bli mycket inflationsdrivande, även om vi inte sett det än. Men när inflationen väl slår igeno kommer det höras över hela världen.

– Jag tror att mycket av det som händer inom makroekonomin just nu förvånar många. Centralbankerna borde vara mer försiktiga när de trycker mer pengar, säger Charlie Munger.

Om den nyskapade digitala valutan bitcoin:

– Jag hoppas du vet vad han talar om Charlie.

– Nej. Men jag har inget förtroende för bitcoin över huvudtaget, svarar Charlie rappt och bollar tillbaka frågan till Warren Buffett:

– Jag kan säga så här. Av våra 49 miljarder dollar så har vi inte flyttat några pengar till bitcoin. Men sanningen är att jag inte heller vet något om det. Även om det inte alltid brukar hindra mig från att tala om saker och ting.

Klockan 17.25:

Om att amerikanska finansinspektionen, Securities and Exchange Commission (SEC), börjat tillåta företag att använda sig av sociala medier för att meddela stora nyheter och hur Businesswire (största informationsföretaget för företagsnyheter och ägt av Berkshire Hathaway) kan påverkas:

–  Det är ett misstag av SEC. Nyckeln till att ge information är att det sker noggrant och samtidigt. Det gör Businesswire ett utmärkt jobb med, mer tillförlitligt än hemsida. Jag vill inte behöva klicka på en hemsida hela tiden och ändå inse att jag var tio minuter för sent ute med att få del av nyheten, säger Warren Buffett och fortsätter:

– Det var Charlie som skickade ut mig på Twitter för att se om något dåligt hände.

– För mig är det svårt att veta någonting om Twitter eftersom jag undviker det som pesten, kontrar Charlie Munger.

Om Berkshire Hathaways struktur och framtida struktur efter Warren Buffett:

– Jag tror att min efterträdare kommer att organisera saker lite annorlunda. Våra chefer ska även fortsättningsvis få driva sina företag på alla de rätta sätten, förutom när det kommer till att samla kapitalet. Jag har delegerat visst ansvar till en assistent. Jag har vuxit upp med dessa företag, så det är lätt för mig att interagera med dussintals chefer, men kanske kommer det att bli svårare för en efterträdare men i slutändan spelar det ingen större roll. Företagen kommer göra pengar. Om det går galet innebär det väl i värsta fall ytterligare en person på huvudkontoret, säger Warren Buffett.

Klockan 16.55:

Om vad Warren Buffetts största farhåga är för att något ska fel med bolaget när han inte längre är vid liv och styr:

– Vi måste verkligen värna om kulturen vi har, om företaget och att det hålls vid liv. Företagskulturen har blivit än mer viktigt under de senaste åren och det är viktigt att vi ser till att de personer vi anställer förstår den. Om det kommer in någon som inte gör det kommer den personen stötas bort per automatik, säger Warren Buffett och fortsätter:

– Vem som ska ta över är det högst prioriterade ärendet hos styrelsen. Nyckeln för kommande vd är att ha mer hjärna, mer passion och mer energi än mig. Och det är ett ärende som styrelsen hela tiden arbetar på. Vi är också eniga om vem den personen är.

Mycket talar för att det är Ajit Jain som är den personen.

Om Iscar – konkurrent till Sandvik – och dess fördelar:

Iscar har en enorm konkurrensfördel. Gå tillbaka till Israel 1951 och se hur en ung man, vid 25 års ålder, skapar Iscar, utan någon fördel av sitt geografiska läge och lyckas göra det till ett stort företag i dag. Det är hårt arbete och talang. Iscar är en av de stora företagen i världen, och vi är mycket stolta över att förknippas med det, säger Warren Buffett.

Om Iscars svenska konkurrent Sandvik:

– Sandvik är ett fantastiskt företag. Det är en hyllning som får dig att försöka prestera lite bättre än din konkurrent, säger Charlie Munger.

Klockan 16.25:

– God morgon. Jag är lite utarbetad.

Säger Warren Buffett som en vink till alla filmer han medverkade i på storbildsskärmarna nyss. Och så slår han sig, tillsammans med Charles Munger, ner på scenen för att svara på aktieägarnas frågor.

Först går han däremot igenom gårdagens kvartalsresultat som var ”ett bra kvartal men inte så bra som det kan verka”, vilket han lovar förklara senare.

Charles Munger sitter tyst intill och har redan börjat norpa ur kak- och godisskålen.

– Vi är nu världens femte högst värderade bolag i världen, säger Warren Buffett och listar Apple, Exxon, Microsoft och Google före.

Nu börjar Fråga & Svar-tillställningen.

Klockan 16.16:

Fantastiska tv-serien Breaking Bad dyker upp i rutan. Ett samtal i New Mexikos öken mellan Walter White och Jesse Pinkman avbryts av Warren Buffett som vill köpa hela fabriken de har inbyggd i sin husbil. Vanligtvis tillverkas meth där, nu kex.

Faktiskt roligt. Men som min bordsgranne från lokalblaskan konstaterar: Maybe you have to be here for this one.

Sedan är det nog pinsamhetskudde fram när YMCA görs om till en Berkshire Hathaway-hyllning och några pompom-flickor springer runt med stora bokstäver.

”We have ketchup for your burgers and fried, many ways to have good time”, som dom sjunger.

Klockan 15.59:

De flesta skämten i den halvtimmes långa videon, som är kryddad av reklam för bolag Berkshire Hathaway satsat i, faller rätt… ja, platt.

Det blir liksom aldrig riktigt kul hela vägen lång trots att de försöker lansera 82-årige Warren Buffett som den elaka Terminator5 och väver in Arnold Schwarzenegger i militärmorgonrock, solglasögon och cigarr.

– Hur ska han skada mig? Genom att kasta sin Cherry Coke-burk på mig?

Sedan tolkar Warren Buffett och Jon Bon Jovi The Glory of Love. Den förste på ukeleke, den siste på gitarr.

Lägereldsstämning i alla fall.

Klockan 15.40:

Det vevas ett gammalt Jon Stewart-klipp här, och aktieägarintervjuer från vad jag antar är fjolåret vilket följs av ”the ketchup incident” från King of Queens.

Jag kikar på den här artikeln istället om de som sade nej till Warren Buffett.

Klockan 15.32:

CenturyLink Center släcks ned. Och så blir det så där knäpptyst som det bara kan bli när det är något särskilt på gång i luften.

Sen ber Warren Buffett alla att skvallra på alla om man ser någon som filmar eller fotograferar under dagen varefter en tecknad film drar igång kring temat ”Dancing with the stars” där Charlie Munger och Warren Buffett dansar gagnam style.

Tänk om det hade varit på riktigt istället.

Klockan 15.18:

– Om jag är exalterad? Jag har väntat på det här ända sedan förra året!

Säger Mark Thompson som jag talar med lite för högt för att vara i normal samtalston.

Och så skyndar han iväg för att hitta sin plats i det myller som arenan nu ser ut som.

Klockan 15.14:

– Jag vet ingenting om någonting.

Säger tjejen som jag tänker fråga om förväntningarna på dagens stämma.

– Jag håller bara platser. 150 dollar för fyra stycken för de som inte orkar komma hit i tid.

Klockan 15.01:

På pressläktaren hamnar jag bredvid lokalblaskans reporter.

Trevlig herre som arbetar för en tidning med specialbilaga för dagens möte.

Och med en inte så helt okaxig framsida.

Klockan 14.38:

När Warren Buffett slutligen kommer blir det förstås så stor tillståndelse som det bara kan bli över att någon ska kasta en papperstidning eller fem.

– Nervös? Inte ett dugg!

Lovar han. Och Warren Buffett om någon borde väl ha rutin. Han har gjort det här i åratal, i unga dagar var han också tidningsbud.

Men det går väl ärligt talat så där, så han skrattar och ler och viker nya tidningar till väl valda personer som också ska kasta.

I släptåg har han Bill Gates.

Ja, den Bill Gates, här som styrelseordförande i Berkshire Hathaway.

Och det korta som han valde att tala med pressen under eventet valde han, förstås, SvD Näringsliv.

– Om jag har tränat? Nä. Inte  mer än förra året då jag var här. Men allt hänger på att vika tidningen rätt. Även jag delade ut tidningar när jag var liten.

Han måste ha varit ringrostig.

Den första hamnar långt ut i pressfållan. En annan i publikhavet.

Klockan 13.45:

Aktieägarna har släppts in tidigare än sagts. Och många flockas till en hög med papperstidningar.

Om ett tag ska Warren Buffett kasta iväg en Omaha World-Herald, varpå alla får tävla om att kasta närmare en röd matta än honom.

Här möter jag Harry Parrish från North Carolina.

– Mitt första och sista aktieägarmöte. Det är på min ”bucket list” (att göra-lista innan det är för sent).

-Jag har övat hemma i hallen på tidningskastandet men inte så här långt avstånd. Men jag levererade tidningar när jag var yngre så jag tror jag kan lyckas.

Avstånd 35 feet, eller 10,6 meter.

Klockan 13.20:

Omaha, Nebraska.

En stad jag aldrig trodde jag skulle få besöka.

Men som av någon anledning ändå rymmer en dröm näringslivsjournalisten i mig länge haft.

Det handlar, förstås, om dagens stämma i CenturyLink Center där över 18 000 lär bänka sig för framför allt en höjdpunkt: Att höra två farbröder resonera om aktiemarknaden, ekonomin och livet i stort.

I fyra-fem timmar ska 82-årige Warren Buffett, vd och ordförande i Berkshire Hathaway, och hans 89-årige sidekick, tillika vice ordförande, Charles Munger svara på frågor från aktieägare och journalister som Andrew Ross Sorkin.

Det brukarsluta i ett samtal om allt från investeringar i baseboll, vad som är lycka och rent tekniska aktiedetaljer. Ibland tar tydligen Charles Munger också en liten tupplur på scenen, men det är det ingen som bryr sig om, läser jag i ett gammalt reportage i Fokus.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Stämman är inte i gång ännu.

Inte mer bland den trötta presskåren som bänkat sig till synen nedan.

Uppgivenheten över bristen på kaffe är monumental.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Visste ni förresten att mannen hela dagen har börjat twittra.

På tio minuter hittade över 10 000 följare till @warrenbuffett och i skrivande stund har han över 346 000 anhängare.

Första inlägget:

”Warren is in the house.”

Det räcker så.

Nu väntar vi bara på att han ska komma till CenturyLink Center och på allvar sparka igång den här stämman.

Förhoppningsvis som en sång- och dansman.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Ett rökrum på ett slitet motell på vischan i Nebraska är inte så sunkigt som det låter.

Det är värre.

Inte ens James Crumleys hårdkokta romanfigur C. W. Sughrue hade kunnat älska det.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

När vi var hemma och snokade runt knutarna till den villa Warren Buffett köpte för över 50 år sedan, och fortfarande bor i, var han däremot inte ”in the house.”

Utanför fanns istället Ann Ku från San Francisco. Hon förväntar sig lärdomar, lärdomar och – nöje.

– Han är en legendarisk investerare och det ska tydligen vara roligt när han är på scenen. Men jag hoppas framför allt att han kommer berätta om sina åsikter om exempelvis ekonomin och ge mig insikt i frågor som påverkar utvecklingen.

Själv har hon köpt aktier på inrådan från sin finansiella rådgivare.

– B-aktier.

Säger hon med ett efterföljande skratt som är så tydligt att det genast förklarar att fickorna inte är djupa nog att gräva fram en A-aktie.

Jag förstår hur hon känner.

När börsen stängde igår handlades den för 162 904 dollar – styck.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

I dagens SvD Näringsliv skriver jag en längre text inför stämman.

Text och grafik finns även här.

Vad som inte kom med är gårdagens kvartalsresultat från Berkshire Hathaway.

Reuters får stå för den långa versionen.

Den korta får ni här: Vinsten ökade med närmare 51 procent, bland annat tack vare en starkare ekonomi, satsningar i försäkringsbolag och derivatprodukter.

Charles Munger konstaterade senare att han skulle vara ”spritt språngande galen” om han uteslöt nya storköp.

Ledtrådar idag?

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Springer in i en kvinna som presenterar sig som Ann.

– Vi har haft A-aktier i över 20-års tid, säger hon.

Också ett sätt att tänka att man är rik.

Vid den här tiden på året för 20 år sedan stod aktien i cirka 13 000 dollar.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Bilden på Ann Ku är tagen av en gammal favorit som jag inte arbetat med på allt för lång tid.

Axel Öberg är namnet och vi kan väl låta honom presentera sig själv.

Utanför Warren Buffetts hus håller han på att krocka med polisen som svarar med sirener och barska steg mot vår hyrbil.

Och så följande dialog förstås:

Axel: ”You want my driver license?”

Polisen: ”No. I just want you to drive in the right direction from now on.”

Ridå ner.

Men vi skyller på skylten som ni ser till höger.

Att ha en väg som pekar åt olika håll olika tider på dygnet var en nyhet.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

Stämmans besökare får den retro-inspirerade besöksguide som ni förhoppningsvis kan bläddra i ovan. Bland innehållet: En lista till över var man kan handla Warren Buffets favoritglass Dairy Queen, hårda fotorestriktioner och en uppmuntran att löpa 5 kilometer. Och så förstås höjdpunkterna under lördagen, stämmans viktigaste dag.

Det ser ungefär ut så här:

13.00: Hämta presslegitimation som aldrig kom med posten och som Berkshire Hathaway, som de skrev, inte ville ”ödsla ytterligare pengar på för att skicka via posten”.
14.00:
Dörrarna öppnar för besökarna.
14.30:
Filmdags! Den årliga filmen för stämman.
15.30-19.00:
Fråga & Svar med Warren Buffett och Charles Munger.
19-20.00:
Lunch.
20-22.30:
Ännu mer Fråga & Svar.
22.30:
Sammanfattning och avrundning.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter