Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Knappt har vi hunnit sortera in manipulationen av liborräntan i pärmen över finansvärldens alla skandaler innan vi kanske tvingas göra plats för en ny.

Amerikanska myndigheter har nu börjat undersöka om det fuskas med priserna på världens största guldmarknad.

Enligt två källor, som väckt myndighetens intresse, är transparensen extremt liten om på vilka grunder bankerna dagligen sätter spotpriserna, uppger Wall Street Journal. Tidningen noterar även att det kan föregå fuffens med silverpriset.

Guldpriset sätts två gånger om dagen av Barclays, Deutsche Bank, HSBC, PLC, Bank of Nova Scotia och Société Générale. Silverpriset en gång om dagen av Bank of Nova Scotia, Deutsche Bank och HSBC.

Undersökningen, som genomförs av The Commodity Futures Trading Commission (CFTC), är i ett extremt tidigt stadie, det handlar ännu inte om någon formell utredning. Och vi ska också notera att guld- och silverpriset länge legat till grund för konspirationsteorier. Men likväl är misstankarna intressant – marknadens värde är gigantiskt.

Förutom att exempelvis påverka priserna från gruvorna, bestämmer spotpriset värdet på de derivatprodukter som är kopplade till ädelmetallen. Enligt Office of the Comptroller of the Currency satt de amerikanska bankerna i slutet av september på derivatprodukter kopplade till guldet till ett värde om närmare 1400 miljarder kronor.

Undersökningen rimmar väl med de reformer som CFTC vill genomföra rörande prissättningen av viktiga produkter, exempelvis libor och guld.

Myndighetens chef Gary Gensler är en av flera nyckelpersoner i en internationell grupp som väntas presentera ett nytt förslag där man framöver ska basera priset på faktiska transaktioner istället för, som idag, uppskattningar från olika finansaktörer.

Rörande liborräntan har hittills tre banker gått med på att betala 2,5 miljarder dollar i ersättning för att slippa undan anklagelserna om att ha manipulerat den viktiga styrräntan. Runt ett dussin banker är ännu under utredning.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter