Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

”After years of grueling recession, our businesses have created over 6 million new jobs. We buy more American cars than we have in five years and less foreign oil than we have in 20. Our housing market is healing, our stock market is rebounding, and consumers, patients and homeowners enjoy stronger protections than ever before”.

Så lät det när Barack Obama talade till nationen i går kväll. De stora dragen låter jag vara, det har redan skrivits otaliga spaltmeter om det.

Men just det där med att bostadsägarna har ett större skydd idag än någonsin tidigare får mig att haja till.

Den senaste twisten talar ett annat språk.

När finansinstituten kastade upp världsekonomin i luften – och som på sina håll landade i synnerligen uruselt skick – drabbades många bostadsägare hårt. Lockade att ta subprimelån (där räntorna låg på ett fåtal procent de första åren för att senare stiga mångfalt) trasades deras ekonomi sönder och samman io och med att bostadspriserna började falla. I bakgrunden hade bankerna också sålt vidare dessa lån, totalt felvärderade av kreditinstituten, vilket var två stora delar i den krutdurk som senare exploderade på bostadsmarknaden.

I efterspelet lät det att bankerna gjort fel, fel och återigen fel. Bostadsägarna skulle få ekonomisk ersättning, och har till viss del också fått det. Men det har varit en process fylld av problem, där inte minst utbetalningarna har omgärdats av kraftiga fördröjningar.

Efter att ha grunnat kring hur utbetalningarna ska påskyndas har Washington slutligen fattat ett beslut – de som är bäst lämpade att sköta alltihop är de som också är de skyldiga. Istället för att en fristående aktör ska kika på vilka bolånetagare som ska ersättas och med hur mycket, har samma banker som anklagats för att ha lurat och bedragit sina bolånekunder nu själva hitta vilka de har misskött och sedan sätta ett pris på sina fel.

Beslutet kommer från Office of the Comptroller of the Currency som förra månaden omkullkastade en undersökning från ett gäng fristående konsulter, som kikat på just hur utmätningarna fungerat. Processen var präglad av förseningar och ineffektivitet. Myndigheten kom, enligt uppgifter i dagens New York Times, fram till att det bästa de kunde göra vara att hamra fram en uppgörelse med några av nationens största banker på 3,6 miljarder. Bland dem syns Bank of America och Wells Fargo som ska betala 1,1 miljarder dollar respektive 700 miljoner dollar. Det är de pengarna som nu ska pytsas ut.

Mer än 4 miljoner utmätningsprocesser finns att gå igenom, och oredan är tydligen stor i pappershögarna. Trots att myndigheten lovat att processen ska övervakas så befaras risken vara stor för slarv då de första utbetalningarna ska ske redan i mars.

– Hela processen har varit ett slag i ansiktet på bolånetagarna och en smäll på handleden för bankerna, säger Isaac Simon Hodes, organisatör på Lynn United for Change som hjälper bolånetagare på obestånd, till New York Times. Den senaste utvecklingen visar att det inte har tagits något ansvar för det som har hänt.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter