Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

1929: Den Stora Depressionen.

1941: Pearl Harbor-attacken.

2001: It-bubblan sprack.

Finns det en gemensam nämnare?

Jajamänsan. Samtliga årtal var ormens år i den kinesiska kalendern.

2013 är det dags igen.

Så är det läge att spänna fast säkerhetsbältet?

Sedan 1929 har det varit åtta stycken ormens år, långt ifrån alla har varit kaosartade som de tre första exemplen.

Om vi gör en snabbare världsspaning så har visserligen Kina bromsat in, den brasilianska ekonomin pyst samman, euroturbulensen fortsatt rulla på och USA visat positiva signaler. Överlag skulle det i dagsläget vara ren sensationsjournalistik att påstå att 2013 väntas bli ett kaosartat år på världens börser.

Mer specifikt för USA-börsen, då?

I backspegeln ligger en mer än väl godkänd januarimånad där S&P500 lyfte med hela 5,2 procent – den bästa månaden sedan 1997 då index pekade upp 6,1 procent i januari och avslutade helåret med 31 procent plus. Delvis tack vare att storbolagen visat vinster på rekordnivåer och farorna för budgetstupet har minskat.

Ska vi följa tidigare trender innebär det att 2013 också kommer att bli ett starkt år, även om några 31 procent inte lär bli verklighet och att en fara kan lura i allt för hårda budgetåtstramningar. I en artikel från Wall Street Journal framkommer att S&P500 däremot har snittat en uppgång på 13 procent sedan 1929 när index lyft i januari. När index däremot fallit i januari har helåret slutat på minus 3,6 procent.

Sedan 1960 S&P500 vid nio tillfällen lyft mer än 5 procent under januari. Under åtta av nio tillfällen har börsindex rundat av året högre än så – enda undantaget var under kraschåret 1987.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter