Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha tagit sig an terrorister och maffian ställer nu Mary Jo White om siktet.

I skottgluggen: Wall Street.

Efter att en annan Mary, vid efternamn Schapiro, lämnat chefsstolen på Securities and Exchange Commission (SEC) i slutet av november uppstod ett plötsligt tomrum. In klev Elisse Walter. Att det var en tillfällig lösning var de flesta däremot överens om.

När Barack Obama så slutligen pekade ut den verkliga efterträdaren överraskade valet, Mary Jo White hade inte omnämnts i förhandsspekulationerna. Men budskapet var tydligt:

– You don’t want to mess with Mary Jo, lät det från presidenten.

Visserligen måste senaten först godkänna Mary Jo White men det bör inte vara några problem, även om det finns kritiker som lyfter fram att hon bara blir ytterligare en av alla som använder svängdörren mellan Washington DC och Wall Street.

65-åringen räknas dock som en av de tuffaste åklagarna i USA och har bland annat fällt den blinde egyptiske shejken Omar Abdel Rahman, som 1993 försökte spränga World Trade Center i bitar, samt Ramzi Ahmed Yousef, som planerade samma attack och dessutom försökte spränga amerikanska flygplan. Hon har också gått segrande ur mordåtal mot maffiabossen John Gotti.

Wall Street bör ha skruvat oroligt på sig när utnämningen blev känd, att hon har hårda nypor är tydligt.

Troligen, och förhoppningsvis, kommer hon nu till viss del att försöka lägga om SEC:s strategi. Efter närmare fyra år som SEC-topp lyckades föregångaren Mary Schapiro bara krama ur 18 miljarder dollar från Wall Street sedan krisen, inte sällan via förlikningar. En, enligt min mening, inte särskilt imponerande siffra.

Mary Jo White föddes i Kansas City, Missouri, 1947, men tillbringade en stor del av sin uppväxt i McLean, Virginia. Efter att ha kvitterat ut en examen i psykologi slog hon plötsligt in på en ny linje. 1974 hämtade hon ut en juristexamen från Columbia Law School i New York och började några år därefter klättra på karriärstegen. 1992 klev hon in som federal åklagare i de östra delarna av New York, innan Bill Clinton ett år senare skickade henne till delstatens södra område som inkluderar Manhattan. Där lyckades hon bland annat ställa flera Wall Street-institutioner till svars och täljde exempelvis fram ett bötesbelopp på 340 miljoner dollar från Daiwa Bank sedan de försökt dölja tradingförluster.

2002 hade Mary Jo White fått nog och anslöt till Debevoise & Plimpton – advokatfirman som hon också arbetade för i början av sin karriär. Därefter har hon bland annat suttit i styrelsen för Nasdaq och försvarat Ken Lewis, tidigare vd i Bank of America, i ett civilrättsligt fall rörande bedrägeri. Hon har även arbetat som privat utredare för många finansfirmor, bland dem Morgan Stanley som kände sig tvingade att göra en ordentlig utredning av John Mack innan han slutligen kunde tilldelas vd-titeln.

Tidigare kollegor kallar ofta Mary Jo White för en ”no nonsense-pit bull”, men som också vet att koppla av. Enligt New York Times deltar hon ofta i after work-tillställningar med nybakta åklagarna, inte sällan drickandes en blaskig Bud Light-öl.

Hon har dessutom ett stort sportintresse. Trots att hon bara är runt 1,50 meter lång har hon också spelat guard i basketligan för lokala advokatsamfund och enligt amerikanska medieuppgifter kan hon det där med att anlända med stil. Till en tennismatch kom Mary Jo White inkörande på en röd motorcykel samtidigt som Helen Reddys låt ”I am Woman” dundrade ut. I en intervju med Chambers Associate fick hon dessutom frågan om vad hon skulle bli om hon fick möjligheten till en andra karriär:

Svaret:

– Chef för den amerikanska basebolligan.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter