Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Att Lance Armstrong igår slutligen erkände det som alla redan visste – att han dopat sig igenom karriären – har väl knappast undgått någon.

Bakom varje framgångsrik idrottsman står (nåja…) en ärelysten bankir. I det här fallet är det dessutom ingen mindre än Thomas Weisel.

71-åringen är en välkänd figur inom finansvärlden sedan han bland annat startat Montgomery Securities och Thomas Weisel Partners. Han klassas också som en pionjär i Silicon Valley och var ordförande i Tailwind, som styrde laget US Postal Service. Det var det laget som Lance Armstrong cyklade för när han blev den största mästaren genom tiderna.

– Om det inte vore för Thomas generositet och visioner så skulle det inte finnas några Tour de France-titlar med mitt namn på, har Lance Armstrong tidigare uttryckt saken.

Nu befinner sig Thomas Weisel i en av sitt livs tuffaste fajter.

När det genom Flloyd Landis, tidigare lagkamrat med Lance Armstrong och som själv medgett doping, avslöjades vad som hänt drogs Thomas Weisel genast in härvan. Enligt uppgifterna ska han inte bara ha varit engagerad i den systematiska dopingen utan dessutom ha mutat folk till tystnad. Efter att Lance Armstrong misslyckats med ett dopingtest i slutet av 1990-talet ska Thomas Weisel inte sett någon annan väg ut än att slänga upp 500 000 dollar och få de ansvariga att glömma händelsen.

Thomas Weisel samarbetar med myndigheterna i ärendet och har också vittnat om sin oskuld.

– Jag visste inte förrän alldeles nyligen att Lance Armstrong hade ägnat sig åt doping medan han cyklade för laget. Alla anklagelser om att jag var medveten om detta, eller tolererade och stödde doping av någon lagtävlare, är felaktiga.

Ärendet ska förstås ha sin gilla gång innan någon dom utfälls. Men som New York Times noterar så skulle det förvåna om Thomas Weisel plötsligt inte hade alla detaljer på bordet: ”Mr. Weisel is a legend in investment banking, where attention to detail can make — or break — a deal.” Och om han inte visste om det borde hans vänner eller rivaler ha uppmärksammat det – ärendet borde inte kunnat undgå honom under en så lång tid som det gjorde, allra minst då han själv var väldigt aktiv inom cykelsporten och hans lags framgångar.

I tidigare intervjuer har cyklisten Tyler Hamilton dessutom sagt att doping fanns redan i Thomas Weisels tidigare lag, Montgomery-Bell.

– Jag kommer ihåg att jag såg hur några av de bästa grabbarna i laget fick vita lunchpåsar. Till slut lade jag samman två och förstod att det var dopingprodukter i de där lunchpåsarna, har Tyler Hamilton sagt och som själv slutligen tog emot dem.

– I min lunchpåse fick jag EPO. Andra fick andra saker, som tillväxthormon. Det är tragiskt att behöva säga att jag var villig att acceptera lunchpåsen men samtidigt var det också något av en ära, att de liksom tyckte jag var tillräckligt bra nog för att höra ihop med toppgubbarna.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter