Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Förväntningarna har under en längre tid skvallrat om 1,5 miljarder dollar. Men när siffrorna nu väl specificerades visar det sig att HSBC kommer pytsa upp 1,92 miljarder dollar sedan man anklagats för pengatvätt, som ska ha hjälpt terrorister och drogkarteller.

Mycket pengar förstås, faktiskt ett nytt rekord. I kronor talar vi alltså om cirka 13 miljarder kronor.

Men det är också bara 11 procent av årsvinst HSBC karvade fram i fjol. Håller den takten i sig innebär att det kommer ta runt 41 dagar för banken att håva in bötesbeloppet på nytt. Summan som nu betalas motsvarar också 0,07 procent av bankens totala tillgångar på 2 600 miljarder dollar.

I slutändan blir straffet därmed bara som ett slags rapp över fingrarna innan banken ställs i skamvrån tillsammans med vartenda storföretag på Wall Street du kan tänka dig.

HSBC är ju långt ifrån ensamt. Amerikanska och europeiska banker har under de senaste åren gått med på att betala myndigheterna i USA totalt cirka 5 miljarder dollar sedan man misslyckats med att följa och förhindra olagliga transaktioner.

Uppgörelsen, som är den tredje HSBC gör med myndigheterna, innebär att banken faktiskt erkänner att de gjort fel (sällsynt!) men också att ingen ställs inför rätta för att ha begått något brott. Att så skulle bli fallet var däremot på tapeten, rapporterar New York Times.

Precis som med alla andra felaktigheter som kommit upp till ytan efter finanskrisen är det alltså status quo på så vis att ingen bank eller bankanställd åtalas – något som står i stark kontrast mot 1980-talets låneskandal då 3500 finansanställda, enligt Wall Street Journal, skickades bakom lås och bom.

Än så länge har jag inte hört ett endaste vettigt skäl till varför siffran sedan finanskrisen ligger på noll. Att myndigheterna saknar resurser är inte ett dugligt svar eftersom det sänder totalt felaktiga signaler: Det är skillnad på Wall Street och Main Street, ni spelar enligt olika villkor där den ena kan köpa sig fri från anklagelser och den andra inte.

Hur blev det OK?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter