Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Trots att Barack Obama hänger kvar vid makten står finansminister Timothy Geithner kvar vid sitt beslut. Han är redo att städa av sitt skrivbord i politikens huvudstad, Washington DC, för att låta nästa person ta över.

Vem har vi ännu ingen aning om, men tittar vi historiskt så lär det bli en man som har kopplingar på såväl Wall Street som i Washington och vet att använda dess svängdörr. Eller som Linda Bilmes, som lär ut socialpolitik på Harvard, säger till Huffington Post:

– Traditionellt sett så är finansvärlden en ”boys club” och traditionellt sett så har finansministern hämtats från finanssektorn, som har stöpts i Wall Streets form.

Hon, liksom bland annat Mark Thoma, ekonom på University of Orgeon, pekar på att det nu däremot kan bli tal om något av ett trendbrott. Flera kvinnor är aktuella för topposten, vilket enligt henne skulle vara positivt eftersom kvinnor ofta tar mindre beslut grundade på testosteron.

– Kommer Barack Obama bli den första att erkänna att inte bara män är kvalificerade nog att styra våra två viktigaste finansenheter? skriver Mark Thoma i ett inlägg på The Century Foundation.

Här de sex hetaste kandidaterna till jobbet som finansminister:

Sheila Bair: Var 2006-2011 chef på bankakuten Federal Deposit Insurance Corporation. Anklagar Timothy Geithner för att böja sig för Wall Street och manar till hårdare regler så att inga banker är för stora för att falla. Listas ofta som en av världens mäktigaste finanskvinnor. Har arbetat inom New York-börsen. Anses vara lite för högljudd och inte särskilt populär på Wall Street.

Erskine Bowles: Tidigare stabschef under Bill Clinton, 1997-1998. Budgethök och toppdemokrat som ingick i Obamas särskilda kommitté för budgetreformer. Sitter bland annat i styrelsen för General Motors, Morgan Stanley och Norfolk Southern Corporation. Gav Paul Ryan sitt stöd som Mitt Romneys vice presidentkandidat.

Larry Fink: Vd i ett av världens största kapitalförvaltningsbolag, Blackrock. Larry Fink säger sig förstå den ilska Main Street känner mot Wall Street, men är något av en doldis utanför finanskretsarna. På Wall Street är han däremot en av de tyngsta spelarna och var rådgivare åt många aktörer under krisen. Agerade även rådgivare åt Federal Reserve och USA:s finansdepartement under samma period. Omfattande kontaktnät. Toppkandidat!

Jack Lew: Stabschef i Vita Huset. Var del i Barack Obamas ekonomiska grupp som tog sig an Wall Street under krisdagarna 2008. Framstår ofta som torr teknokrat och har pratat om behovet av att runda republikanerna i kongressen. Har arbetat i Washington i närmare 30 år. Har ansvarat för Barack Obamas budgetförslag 2013. Har haft topptjänst inom Citi Global Wealth Management. Saknar internationell erfarenhet, och enligt vissa även tillräcklig bakgrund på Wall Street. Toppkandidat!

Christina Romer: Ekonomiprofessor på University of California. Har bakgrund som makroekonom med specialkunskaper kring Den stora depressionen. Lämnade Vita Huset 2010 där hon var ekonomisk rådgivare till Barack Obama. Krävde nyligen att budgetuppgörelsen måste innehålla utökade möjligheter till praktik på arbetsmarknaden, utökad forskning och infrastruktursatsningar. Har ropat på större stimulanser för att få igång ekonomin.

Janet Yellen: Tilldelades rollen som vice ordförande i centralbanken Federal Reserve (Fed). Ingick i Bill Clintons ekonomiska råd 1997-1999. Tidigare ekonomiprofessor. Ropar på ökad insyn i Fed. Yale-professor. Anses av många bry sig mer om arbetslösheten än inflationen. Var aktuell som centralbankschef 2009, men vilket slutade med att Ben Bernankes mandatperiod förlängdes. Outsider här.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter