Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Köpfesten Black Friday är här! Ut och shoppa!

Eller?

Från fredag-söndag väntas 147 miljoner amerikaner ge sig ut för att sparka igång julhandeln i och med att många butiker säljer sina varor för en bråkdel av originalpriset. Förhandsspekulationerna handlar om att fjolårets shoppingrekord på 52,4 miljarder dollar ligger pyrt till.

Gott nog om man bara tänker att shoppingen är viktig för USA:s återhämtning. En vanlig uppskattning är att något mer än  två tredjedelar av landets ekonomi är beroende av konsumtionen.

Men frågan är hur konsumenterna kommer att agera när de väl står där i kassan och ska öppna upp plånböckerna. Det finns en del som talar för att det är kreditkortet som kommer att dras, igen.

Under krisen syntes en tydlig trend i att många invånare faktiskt började betala av sina skulder. Men under det andra kvartalet i år ökade hushållens skuldsättning i den högsta takten sedan 2008, för att nu landa på 39,4 miljarder dollar, enligt centralbanken Federal Reserve. Under det tredje kvartalet i år hade invånarnas kreditkortsskulder också ökat med 4,9 procent jämfört med ett år sedan för att landa på 4996 dollar. Allt enligt Transunion som pekar på att andelen som inte betalar i tid också har ökat, om än från väldigt låga nivåer.

Att skulderna växer kan man se som att invånarna tror att ekonomin verkligen är på väg upp. Men också, och kanske mer troligt, att bankerna återigen börjat mata ut kreditkort i allt högre takt, och det till kunder som kanske egentligen inte borde få dem.

Enligt Transunion och Vantagescore ökade antalet nya kreditkortsinnehavare med 3,1 procent enligt de senast tillgängliga siffrorna. Närmare 30 procent av korten gick till personer som beräknas ha dålig möjlighet att betala tillbaka sina skulder.

Samtidigt går hushållens medianinkomst, enligt US Census Bureau, så här:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter