Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

President Barack Obama talar om att stormen Sandy är livshotande och har utlyst katastroftillstånd i sju delstater samt District of Columbia. Även New Yorks borgmästare Michael Bloomberg försöker tala allvar med luttrade invånare – många minns fjolårets Irene som inte blev så kraftfull i citykärnan – om att ta stormen på allvar.

Samtidigt ger Sandy andra effekter, däribland att USA:s börshandel ligger nere under åtminstone måndagen och tisdagen – något som göra det till en historisk händelse.

Senast New York-börsen stängde en dag på grund av vädret var 1985. Men senaste som all börshandel låg nere två dagar i rad med anledning av vädret var 1888. Då lämnade ett rejält oväder enorma snödrivor, på sina håll tolv meter höga, efter sig.

Exakt hur Sandy kommer att prägla börshandeln när den väl öppnar upp igen går enbart att sia om. Men redan nu syns hur handlare satsar på att Dow Jones ska öppna nedåt runt 50 punkter. Bland de som väntas ta stryk när börsen öppnar igen finns försäkringsbolag som Allstate och Travelers. Skador för mellan 10-20 miljarder dollar väntas uppstå, vilket innebär att Sandy kan bli en av USA:s tio mest kostsamma orkaner genom historien.

Värst är Katrina med 108 miljarder dollar.

När Irene drog in över USA:s östkust förra året, och lämnade förödelse för 15,8 miljarder dollar efter sig, föll många försäkringsaktier runt 8 procent.

Flera bygg- och heminredningsföretag, däribland Home Depot och Lowe’s, väntas lyfta när aktiehandeln kommer igång igen.

Samtidigt kan stor volatilitet vara att vänta på börsen. Delvis på grund av Sandy, men också eftersom det bara är ett fåtal dagar kvar till presidentvalet den 6 november och vi nu befinner oss i en av upphackad vecka i en ganska sval rapportflod.

Bland annat har Apollo Commercial Real Estate, Pfizer, Thomson Reuters och Sirius Radio redan nu beslutat att lämna sina siffror på torsdag istället för tisdag. NRG Energy kommer att släppa sin rapport på fredag istället för onsdag, medan Burger King trotsade och höll fast vid dagens publiceringsdatum (vinsten rasade 83 procent).

Av de S&P500-företag som som har lämnat kvartalssiffrorna hittills i år har enbart 36,9 procent överträffat förväntningarna.

Även fredagens jobbsiffror för oktober från Bureau of Labor Department riskerar nu att inte publiceras.

Idag backade för övrigt råvarupriserna på bred front, då flera raffinaderier har kapat i sin tillverkning eller stängt ned helt och hållet. I området som samlar delstaterna Delaware, New York och New Jersey finns sju raffinaderier som har en total kapacitet på 1,3 miljoner fat per dag, rapporterar Bloomberg News.

Själv har jag bland annat rört mig i New Yorks finanskvarter för att skildra en splittrad stad till morgondagens papperstidning. Samtidigt som det på sina håll verkligen syntes att ett hot kunde komma svepande in över Manhattan så var det på andra håll som vilken ruskig höstdag som helst. Några timmar senare var situationen mer allvarlig och då hade merparten av staden stängt.

Runt klockan 20.00, lokal tid, väntas Manhattans södra delar drabbas av ganska kraftiga översvämningar. Om det blir av hoppas jag att de bunkrar upp med mer skydd. Vid Goldman Sachs pågick visserligen en större insats för att faktiskt skydda ingångarna till deras nya huvudkontor, men utanför exempelvis New York-börsen såg det snarare ut så här…

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter