Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Som om det inte vore nog att börsvärdet rasat med 38 miljarder dollar – nu har stämningarna börjat matas mot Facebook sedan man i våras snubblade in på börsen.

Totalt har ett 50-tal stämningar lämnats in mot såväl den sociala medieaktören som börsoperatören Nasdaq OMX och noteringsansvariga banken Morgan Stanley. Flera hundra ytterligare ekonomiska krav lär vara att vänta från aktieinnehavare som kort och gott tycker att de blivit fintade i affären.

Framför allt hävdas det i stämningarna att man vare sig fått korrekt eller tillräckligt med information rörande framtidsutsikterna för Facebook. Dels handlar det om att man inte ska ha fått ta del av analyshusens sänkta förväntningar, dels om i vilken hög grad användarna överger datorn för mobilen. Annonstester genomförs visserligen nu, men här finns också det stora frågetecknet för Facebook att räta ut: Hur ska man håva in pengar på mobilanvändarna?

Facebook har avfärdat stämningarna, och kanske delvis med rätta. 

Att det sker en stor övergång till mobilen kan inte komma som en överraskning för någon, än mindre om man tagit sig tid att sätta sig in i företaget innan man satsat sina slantar. 

I slutändan kan, och troligtvis kommer, det bli så att Facebook, Nasdaq OMX och Morgan Stanley fock faktiskt tvingas pytsa upp en rejäl slant pengar för att kunna lägga ärendet bakom sig.

Just Nasdaq OMX kan nog få ta största smällen. Företaget har avsatt 62 miljoner dollar för att täcka kostnader i samband med det ofantliga teknikfiaskot då Facebook noterades, men det kommer högst sannolikt inte räcka. Bara schweiziska storbanken UBS har sagt att de vill ha minst 350 miljoner dollar tillbaka sedan man fått 50 gånger fler aktier än man bett om.

Sista ordet lär inte vara sagt i den här såpan än.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter