Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Så är det dags igen, 11 september.

Datumet som så fort det kommer på tal får de flesta New York-bor jag känner att bara skaka på huvudet, minnas och sucka ljudligt.

Att terrorattackerna för elva år sedan, då närmare 3000 liv gick till spillo, förändrade känslan av säkerhet i staden och USA är självklart.

Det är tuffare kontroller på flygplatser, det är än mer säkerhet bara för att ta sig in på en NFL-fajt och det finns en medvetenhet hos folk att reagera så fort något misstänkt händer.

Tar du dessutom idag ett arbete i exempelvis Empire State Building eller, låt säga, One World Trade Center som ska öppna 2014 har du dessutom en frågeställning att tackla.

Finns det risker? Om ja – är det värt det?

Det här gäller inte minst också de som jobbar på Wall Street.

Inte bara har det utförts ett flertal terrorangrepp mot finansmeckat genom tiderna. Dessutom måste händelserna 2001 just också sägas vara ett angrepp även mot finanssystemet.

En tredjedel av alla företag som direkt drabbades av attackerna mot World Trade Center var verksamma inom finansindustrin – hela 75 procent av alla som omkom arbetade inom branschen.

Vid tioårsdagen i fjol skildrade SvD i flera berättelser vad som hände under den där septembermorgonen. Där fanns brandmannen som begravdes levande två gånger, mannen som dag ut och dag in söker svaret på om hans fästmö hoppade från tornen eller hon som slogs för att synliggöra de kvinnor som arbetade med att släcka bränderna.

Men där fanns också en längre näringslivstext om hur finansmarknaderna sattes totalt ur spel. Inte minst då Cantor Fitzgerald, en av de viktigaste aktörerna på marknaden för statsobligationer. Samtliga på jobbet den dagen dog, vilket gjorde finansaktören till en självklar symbol för 9/11.

Idag är företaget så pass välmående som det nog får sägas kunna vara. Närmare 100 personer sliter idag på dess kontor, många av dem är söner och döttrar till de som omkom.

Vad som inte var känt vid tillfället var däremot hur Stockholmsbörsen faktiskt spelade en avgörande roll för att försöka öppna upp den amerikanska obligationshandeln igen efter attentatet.

Medan Cantor Fitzgerald och dess handelssystem E-Speed totalt slogs ut klarade sig dess främste konkurrent BrocerTec i New Jersey väl. Problemet var att infrastrukturen trasats sönder och samman vilket gjorde att företaget ändå inte hade någon möjlighet att på plats bedriva sin verksamhet på ett vettigt sätt. Vita Huset låg likväl på – de ville lösa problemen så snart som möjligt.

Lösningen blev att vända sig till Sverige och Stockholmsbörsen, som hade BrocerTec som kund. Plötsligt slet de anställda i Stockholm i treskift för att försöka säkerställa att BrokerTec kunde agera på marknaden.

Mindre än 48 timmar efter attackerna öppnade obligationsmarknaderna upp igen, och det genom att häpnadsväckande nog fungera rätt hyfsat.

Till sist: Video på hur Ground Zero fylls med byggnader.

Fotnot: Nu tar jag semester i några dagar. Tillbaka 22 september.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter