Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fram med suddgummit och Tippex-burkarna – ett över tolv år gammalt rekord har slutligen överträffats, och det med råge.

Efter att ha lyft med 2,6 procent idag blev nämligen Apple världens högst värderade börsföretag genom alla tider. Totalt värderas nu it-bjässen, som bland annat står bakom Iphone och Ipad, till 623,5 miljarder dollar – klart över det tidigare rekordet på 616,3 miljarder dollar från december 1999 som Microsoft ruvade på.

Men det är, ska tilläggas, om vi inte tar hänsyn till inflationen. Applicerar vi den så innehar Microsoft ännu topplatsen med ett värde på cirka 850 miljarder dollar. Idag däremot är it-företaget värt 257 miljarder dollar.

2012 är Apple ensamt i sin klass. Det näst högsta börsbolagsvärdet återfinner vi hos Exxon Mobile, som ”bara” värderas till 405 miljarder dollar.

Framför allt är det rykten om en ny telefon samt läsplatta som fått Apple att rusa på börserna på sistone.

Apple är en extrem framgångssaga och de har revolutionerat teknikutvecklingen på fler sätt än någon nog kunde ana. Men själv kan jag tycka att det finns en något överdriven tilltro till Apple så fort det luktar släpp av en ny produkt. Grundinställningen att det alltid ska resultera i en succé är ett riskabelt tänkande som kan slå tillbaka.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter