Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Måndagar brukar som bekant vara lite jobbiga.

För Standard Chartered är väl jobbigt det minsta man kan säga.

I ett svep har nämligen brittiska storbanken nu anklagats för pengatvätt i USA samt gjort USA:s finanssystem sårbart för terrorister, vapenhandlare, drogkarteller och korrupta regimer.

Bakom anklagelserna står tillsynsmyndigheten The New York State Department of Financial. I ett svidande dokument, som grundar sig på en utredning över nio månader, framkommer att banken ska ha mörkat transaktioner med Iran för över hela 250 miljarder dollar.

Brottsligheten ska ha pågått under närmare tio år. Under den tiden var det visserligen tillåtet för bankerna att göra vissa affärer med Iran, men enbart med totalt insyn. Sedan 2008 är finansaffärer med Iran förbjudna på grund av rädslan för att det ska hjälpa landet att utveckla kärnvapen samt stödja grupper som Hamas och Hizbollah.

Tillsynsmyndigheten i New York menar nu att Standard Chartered, som viftar bort anklagelserna, ska ha förfalskat information, förhindrat myndigheterna från att göra sitt arbete och inte ha rapporterat in information om missförhållanden fort nog. Dessutom ska bankens representanter medvetet ha ljugit för centralbanksenheten i New York om sina affärer med Iran.

Dessutom ska chefer på högsta nivå ha vetat om att banken fifflade med dokument för att kunna genomföra transaktionerna. När en kollega i Nordamerika ska ha kontaktat en toppchef i London och varnat för konsekvenserna ska denne ha svarat ”You fucking Americans. Who are you to tell us, the rest of the world, that we’re not going to deal with Iranians.”

Standard Chartered riskerar nu att sparkas ut från New York och kan få ta kostnader på 5,5 miljarder dollar. Samtidigt har aktiekursen brakat rakt neråt med 24 procent, vilket är det största fallet på närmare 24 år. Banken avkrävs med rätta nu svar på en mängd frågor den 15 augusti.

Standard Chartered misstänks även ha genomfört liknande bedrägerier med flera andra länder som USA har restriktioner mot, däribland Burma, Libyen och Sudan.

I förra månaden sade den amerikanska senaten att den brittiska storbanken HSBC använts för pengatvätt under åtta års tid. I rapporten som släppts presenterades misstankar om att HSBC genom slapphänt övervakning låtit mexikanska drogkarteller tvätta otaliga miljarder i USA. Man ska även ha finansierat banker i Bangladesh och Saudiarabien, som misstänks ha hjälpt terrorgrupper.

Att det stannar här är inte troligt.

Misstankar gör gällande att flera utländska banker med verksamhet i USA har brutit mot amerikanska regler på liknande sätt. En längre utredning lär krävas för att försöka få alla korten på bordet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter