Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Idag låser den amerikanska centralbanken Federal Reserve in sig för att under två dagar besluta om framtiden.

Ska de fortsätta att mer eller mindre sitta med armarna i kors och avvakta – eller ska de släpa fram det tunga artilleriet.

Marknaden har i alla fall sin åsikt klar: Show Me The Money!

Förutom att 82 procent av alla tillfrågade – en salig blandning av ekonomer, handlare och analytiker – förväntar sig att åtminstone ett euroland kommer att lämna valutaunionen inom fem års tid, så konstaterar 79 procent att Federal Reserve nog minsann slutligen kommer att lansera ett tredje kvantitativt lättnadsprogram.

Det är en kraftig attitydförändring.

I juni förväntade sig 58 procent att ett nytt tungt stimulanspaket var på gång från Ben Bernanke och hans kollegor.

I undersökningen från CNBC visar det sig också att man spår att det nya programmet kommer att ha en storlek på cirka 530 miljarder dollar. För att sätta den summan i perspektiv så kan vi konstatera att det är mer än hela Sveriges BNP 2011. Med dagens dollarkurs låg bruttonationalprodukten då på 513 miljarder dollar.

Är undersökningen värd att ta på allvar?

Visserligen har enbart 50 personer tillfrågats, men gruppen har haft rätt tidigare. När Federal Reserve vevade igång sitt andra kvantitativa lättnadsprogram i november 2010 hade hela 93 procent en månad tidigare sagt att de väntade sig ett nytt stimulansprogram inom kort.

Troligtvis, vilket de tillfrågade också konstaterar, lär det däremot inte bli om någon storsatsning från centralbankens sida redan vid morgondagens räntebesked.

Allt är förstås spekulationer. Och det har börjat ryktas att flera ledamöter inom centralbanken vill ta Alan Greenspans idéer i bruk om att agera tyngre än vad som kanske tycks vara nödvändigt för stunden.

Att kliva ut hårt kan visserligen vara en god idé eftersom det skulle kunna stävja den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden och få fart på BNP-utvecklingen (kring 2 procent), men jag håller det inte som helt troligt.

Federal Reserve har gång på gång betonat att det inte vill använda sig av de tyngsta vapnen innan de har kunskap om exakt hur illa läget är. Och där är vi inte idag. Krisen är inte så pass allvarlig att man måste agera, det är dessutom omöjligt att veta exakt hur illa eurokrisen kommer att slå mot USA samt vad den kinesiska inbromsningen kommer ge för konsekvenser. Samtidigt håller aktiemarknaderna uppe humöret hyfsat.

Dessutom är vi mindre än 100 dagar till presidentvalet. Att veva igång ett större stimulansprogram samtidigt som Mitt Romney och Barack Obama gör upp i ringen skulle tas som ett tydligt bevis för att den sittande presidentens politik inte har fungerat. Och det trots att demokraterna överlag vill ha nya åtgärder medan republikanerna är motståndare. Ett presidentval i sig är något som skapar oro på marknaderna, och att mitt i det komma med nya kvantitativa lättnader behöver inte omedelbart betyda att man lugnar ner situationen.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter