Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hörde ni också ett poff?

I så fall var det nog investerarna som slutligen (?) fick nog av den tidigare Silicon Valley-älsklingen Zynga och spräckte hajpen.

Efter att it-företaget släppt sina senaste kvartalssiffror och visat rejält sura miner har aktien nämligen tokrasat i efterhandeln. Som mest var den nere på hela 41 procent minus, men återhämtade sig något och slutade på nedåt 39 procent. Aktien handlas på ny rekordnivå.

Och det kanske med rätta. För inte mycket har gått Zyngas väg på sistone.

Zynga, som står bakom Facebook-spel som Farmville och Cityville, var redan innan rapporten inpressat i ett hörn med flera frågor att besvara. Tyvärr lyckades man inte få ur sig särskilt mycket alls av värde.

Inte bara noterar företaget en kvartalsförlust på 22,8 miljoner dollar. Dessutom misslyckades man med att nå upp till analytikernas tankar rörande intäkterna – 332 miljoner dollar var 9 miljoner mindre än väntat.

Det största problemet återfinns dock i framtidsutsikterna som… eh, ja låt oss säga så här: Sommaren 2012 behöver Zynga-bossen Mark Pincus knappast solglasögon.

It-företaget, som klev in på börsen i december 2011, kapade rejält i beräkningarna rörande helåret 2012. Medan analytikerna menade att Zynga nog minsann borde dra in 0:26 dollar per aktie så ser företaget självt snarare att resultatet kommer landa på 0:04-0:09 dollar. Totalt väntar man sig få in cirka 1,1 miljarder dollar i år.

Att Zynga, som håvar in nästan alla sina pengar via Facebook, har problem är inte förvånande. Visserligen ökar man i antalet spelare, men det mesta som har kunnat gå fel har också gjort det.

För det första har Zynga fått se hur Facebook förändrat sina plattformar för onlinespelen – något som har slagit mot Zynga då många användare valde nya spel istället för att harva vidare på Zynga-succér som Farmville. För det andra har framgångarna med det nya spelet Mafia Wars 2 uteblivit, så också med Draw Something som omgärdats av stora förhoppningar men föll hyfsat platt. Dessutom har The Ville omgärdades av stora förseningar.

Även Facebooks aktie sjönk efter Zyngas urusla dag på börsen. Företaget, som kommer med rapport under torsdagen, vände nedåt med cirka 9 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter