Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Hur marknaden för sammanslagningar och uppköp (M&A) mår? Allt annat än prima får vi nog lov att konstatera, särskilt i USA där den tvingats ner på sina knän.

Globalt sett minskade värdet på de sammanslagningar och uppköp som gjordes under första halvåret med 25 procent jämfört med ett år tidigare – i USA uppgår minskningen till nästan det dubbla, 44 procent. Värdet på den globala M&A-marknaden landade under samma tidsperiod på 1000 miljarder dollar. Av dessa stod USA för 299 miljarder dollar – den lägsta siffran sedan 2003.

Med förväntningar som kretsar kring fortsatt dåliga tider har personalcheferna återigen tvingats bläddra i databaserna över sina anställda för att hålla kostnaderna nere. Källor uppger nu att storbanker som Goldman Sachs och Morgan Stanley, som var de två största aktörerna på M&A-marknaden, står redo att varsla relativt kraftigt under den närmaste tiden. Även Citigroup ska gå i liknande tankar.

Totalt rör det sig, enligt uppgifter, om 5000 personer som kan tvingas söka efter ny inkomstkälla.

Att sopkvasten går på Wall Street – samtidigt som bankerna skissar på scenario för undergång – är knappast en ny företeelse .Enbart Goldman Sachs har kickat ut 8,5 procent av sin personal på ett års tid.

Liknande åtgärder syns i Europa där bland annat Credit Suisse, som förra året meddelade att de skulle sparka 3500 anställda, nu planerar att krympa sin investmentenhet med cirka 30 procent.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter