Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter att ha lyft i början av året så har farten på den amerikanska arbetsmarknaden sannerligen kommit av sig.

Från en genomsnittlig jobbtillväxt på 252 000 mellan december och februari har det sedan dess varit tal om rejält lägre siffror. Under april och maj skapades i snitt 110 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn.

Dagens officiella uppgifter gör inte mycket för att förändra uppfattningen om en arbetsmarknad som tuffar omkring på de lägre växlarna, oförmögen att komma upp i några högre hastigheter.

Snarare handlar det om ett nytt bakslag av stora mått. Eller kort och gott en svidande kalldusch för Barack Obama. Presidenten suktar som bekant som ett barn i godisbutiken efter en återhämtning för att enklare kunna vifta bort utmanaren Mitt Romney. Men dagens urusla siffra får snarare till följd att Barack Obama bjuder in sin utmanare att dunka in ett par välriktade slag rakt i solar plexus.

Totalt skapades nämligen enbart 69 000 nya jobb i maj – den lägsta siffran på ett år. Nyheten innebär att den officiella arbetslösheten ökade från 8,1 till 8,2 procent. Förväntningarna skvallrade annars om en oförändrad procentsiffra och 158 000 nya jobb.

Att tillväxten från början av året inte har hållit i sig är inte förvånande i sig. Men dagens siffra är så pass mycket svagare att det snarast är läge att kalla det för något av en katastrof. Situationen förvärras dessutom ytterligare av att siffrorna för mars och april skrevs ned. Exempelvis uppges det nu att jobbtillväxten i april stannade på blott 77 000, vilket ska jämföras med de 115 000 som tidigare sagts.

Såväl dagens siffra som den för april är inte ens nära att ha någon större positiv inverkan på arbetsmarknaden. För det krävs snarare en jobbtillväxt likt den som uppvisades mellan december och februari, men vilken var kraftigt påverkad av det varma vädret då det framför allt fick byggsektorn att anställa fler än vanligt.

Trots den svaga utvecklingen så har den officiella siffran under längre tid pekat på bättre tider – från 9,0 procent i september till 8,5 vid årsskiftet och nu alltså upp från 8,1 till 8,2 procent.

Samtidigt ska det noteras att amerikanarna hade osedvanligt dålig tajming i maj. Antalet arbetssökande ökade med 642 000 i maj, vilket var den högsta siffran sedan i november 2007.

Den största förklaringen till att procentsiffran har minskat trots den svaga arbetsmarknaden har flera orsaker. Men framför allt kopplas det till att allt fler arbetslösa gett upp tankarna om att finna ett nytt jobb och därmed exkluderas ur de officiella beräkningarna från Bureau of Labor Statistics. Inkluderas den gruppen dras USA snarare med en total arbetslöshet på hela 14,8 procent.

Att krisen i eurozonen och farhågorna för hur den ska komma att slå mot den tröga återhämtningen i USA spelar in i de svaga siffrorna är tydligt.

Under årets tre första månader landade den årliga BNP-tillväxten på 1,9 procent, rapporterade handelsdepartementet igår. Det är klart lägre än de 2,2 procent som tidigare rapporterats och kopplas samman med amerikanarna oroligt fortsätter hålla hårt i sina plånböcker och att fabrikerna börjat tappa fart i produktionen.

Att USA annars spenderar är som bekant väldigt viktigt – 70 procent av BNP kommer från just konsumtionen. Men samtidigt är det för USA:s del också viktigt att det sker på rätt sätt, inte bara genom att kreditkortet dras flitigt vilket vi har börjat se på sistone.

Förväntningarna på det andra kvartalet kretsar kring att BNP-tillväxten ska lyfta med 2,0 till 2,5 procent. För att USA ska kunna kapa arbetslösheten med 1 procentenhet under ett års tid kommer, enligt flera ekonomer, snarare att krävas det dubbla.

En kvart efter öppning ligger Dow Jones på minus 1,4 procent. Även börserna i Europa har tagit ett skutt nedåt på grund av statistiken från Bureau of Labor Statistics.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter