Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Dollarn kommer att kollapsa, så också marknaden för de amerikanska statsobligationerna. Det hävdar nu i alla fall den något notoriske dysterkvisten Peter Schiff, vd på Euro Pacific Capital, i en intervju med CNBC och pekar sina skuldbeläggande fingrar mot centralbanken Federal Reserve (Fed).

– Så vitt jag ser det så är amerikanska statsobligationer skräppapper. Och det enda skälet till att USA:s regering ens kan ”betala” räntorna på sina skulder – och jag säger ”betala” eftersom vi ju faktiskt inte betalar våra skulder utan bara lånar nya pengar och låtsas betala – är att Fed håller räntorna på orimligt låga nivåer.

Centralbankschefen Ben Bernanke har lanserat två kvantitativa lättnadspaket sedan krisen slog till, kallade QE1 och QE2. Och fram till i juli snurrar Operation Twist, vars syfte är att stuva om i ränteportföljen och styra om innehavet mot mer långfristiga papper för att pressa långräntan och höja tillväxten.

Fler åtgärder är att vänta, enligt den frispråkige Peter Schiff.

– Tyvärr kommer vi att få se mer QE-program än Rocky-filmer. Det är nämligen det enda som Fed kan göra för att hålla den här falska ekonomin vid liv. Den minut som man slopar åtgärderna kommer ekonomin att kollapsa.

Säga vad man vill om Peter Schiff, men underhållande och välformulerad är han.

Många kommer dock att avfärda hans nya spådom som rent struntprat – inte minst eftersom han tidigare förutspått en dollarkollaps men haft fel. Men då ska man också komma ihåg att Peter Schiff faktiskt var tidigt ute med att förutspå kraschen inom den amerikanska bostadsmarknaden, som fortfarande är ett stort sorgebarn.

Orden kommer dessutom i en ganska intressant tid då han är långt ifrån ensam om att måla upp ett ganska mörkt framtidsscenario för USA.

Två ledamöter inom Fed gick precis ut och sade att landet kan stå inför ett finansiellt stup vid årsskiftet om föreslagna skattehöjningar och budgetnedskärningar förverkligas. Och Bill Gross, som styr världens största obligationsfond, hävdar att ratinginstituten Morgan Stanley och Fitch kommer kapa landets toppbetyg AAA om man inte får ordning på finanserna inom en snar framtid.

Dessutom har det precis släppts en ny rapport från just ratingfirman Fitch som i samarbete med Oxford Economics visar hur kraftfulla de penningpolitiska åtgärderna har varit sedan recessionen tog slut i juni 2009.

Enligt uppgifterna hjälpte åtgärderna till att stötta BNP-tillväxten med 3,0 procent 2010 och 1,7 procent 2011. Utan dem skulle USA alltså ha fortsatt vara i recession.

Långt ifrån alla är lika oroade. Snarare finns det nog, skulle jag vilja säga, en utbredd känsla i USA om att landet är på väg att lämna – eller, enligt andra, redan har lämnat – problemen bakom sig och att behoven av ett nytt kvantitativt lättnadspaket har minskat markant.

De mer muntra experterna tar förstås ny kraft i Dow Jones under tisdagen stängde på den högsta nivån sedan december 2007 till följd av nya statistikuppgifter. Inköpschefsindex – som anses vara en av de viktigaste siffrorna för att visa USA:s ekonomiska riktning – kom in på 54,8 vilket ska jämföras med förväntade 53,0. I mars slutade inköpschefsindex på 53,4. Men det är här värt att poängtera är att index ju faktiskt inte bygger på fakta utan bara speglar bara planerna hos flera inköpschefer inom tillverkningsindustrin.

Ett av de främsta argumenten för att återhämtningen i USA annars går hyfsat bra tas oftast i arbetslösheten som gått från 9,0 procent i september 2011 till 8,2 procent i såväl februari som mars 2012.

Men siffrorna för mars – som kommer att revideras på fredag när statistikuppgifterna för april publiceras – var faktiskt väldigt svaga med 120 000 nya arbetstillfällen utanför jordbrukssektorn.

Trots att det krävs omkring den dubbla mängden bara för att hålla jämna steg med befolkningsutvecklingen så lyckades arbetslösheten alltså ligga still mellan februari och mars. Huvudskälet, vilket sällan lyfts fram i USA, är att fler blev så pass uppgivna om att hitta jobb att de helt enkelt slutade leta och därmed exkluderades ur de officiella beräkningarna. Arbetslöshetens totalsiffra ligger nu omkring 16 procent.

Värt att nämna är också förstås att det idag publicerades en ny rapport från ADP Employers Service. Den pekade på att antalet sysselsatta inom den privata sektorn ökade med 119 000 personer i april, vilket ska jämföras med 201 000 i mars. Det rör sig alltså, enligt ADP, om en kraftig nedgång i april.

Det ska sägas att ADP ofta får kritik för att ha otillförlitliga siffror. Men kanske är det ändå värt att ta som en vink om att en kalldusch kan vara att vänta på fredag när den offentliga siffran presenteras?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter