Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Torsdagen den 5 april plockade Mark Zuckerberg upp telefonen, knappade in telefonnumret till Kevin Systrom och gjorde en sak väldigt tydligt:

– Jag vill köpa Instagram. Och det nu.

Kevin Systrom tog sig under dagen till Mark Zuckerbergs hus i Paolo Alto och ställde ett lika tydligt krav tillbaka.

– Jag vill ha 2 miljarder dollar för Instagram.

Under de efterföljande dagarna förhandlade Mark Zuckerberg och Kevin Systrom intensivt i bostadshuset för att på söndagen ha lyckats mejsla fram en affär som båda var nöjda med.

Facebook skulle göra sitt största köp någonsin och sluka bildapplikationsföretaget för 1 miljard dollar. Enligt uppgifter ska totalt 30 procent av summan betalas i pengar medan resten kommer i form av aktier. Upplägget ska ha lockat Kevin Systrom då Facebook själva värderar sig till omkring 75 miljarder dollar, men inom kort tror sig ha ett börsvärde på 104 miljarder dollar. Den sociala mediesajten väntas gå publikt den 17 maj.

Först under söndagen, när nästan bara namnteckningarna behövde plottras ned på dokumenten, tyckte Mark Zuckerberg att det var lämpligt att informera styrelsen om vad han ägnat sig åt under helgen.

Visserligen kan det tyckas vara en ren formell sak att tillfråga styrelsen i ärendet. Mark Zuckerberg äger ju 57 procent av rösträtten i Facebook. Men det är likväl något av ett underbetyg till dem han har satt där. För även om de senare högst symboliskt fick rösta igenom affären så visar det här väl knappast att Mark Zuckerberg är särskilt lyhörd för de som han faktiskt ska lyssna till?

Fortsätter Mark Zuckberg, som äger 28 procent av aktierna, agera så även efter att företaget har gått publikt kan det nog komma att skruvas på sig rätt rejält från vissa investerare.

Redan tidigare har Mark Zuckerberg fått kritik för att han har för stor makt i företaget och enbart tillsätter sina vänner eller gelikar i styrelsen. Den kritiken har också fått förnyad kraft sedan månadsskiftet i form av The Face It Campaign som kräver att världens sociala medieföretag ska bli mer likt sina användare.

I dagsläget är sju av sju i styrelsen vita män, vilket inte anses vara acceptabelt.

Frågan från Face It: Var är kvinnorna?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter