Styrelsen ovetande om Facebooks miljardaffär

Torsdagen den 5 april plockade Mark Zuckerberg upp telefonen, knappade in telefonnumret till Kevin Systrom och gjorde en sak väldigt tydligt:

– Jag vill köpa Instagram. Och det nu.

Kevin Systrom tog sig under dagen till Mark Zuckerbergs hus i Paolo Alto och ställde ett lika tydligt krav tillbaka.

– Jag vill ha 2 miljarder dollar för Instagram.

Under de efterföljande dagarna förhandlade Mark Zuckerberg och Kevin Systrom intensivt i bostadshuset för att på söndagen ha lyckats mejsla fram en affär som båda var nöjda med.

Facebook skulle göra sitt största köp någonsin och sluka bildapplikationsföretaget för 1 miljard dollar. Enligt uppgifter ska totalt 30 procent av summan betalas i pengar medan resten kommer i form av aktier. Upplägget ska ha lockat Kevin Systrom då Facebook själva värderar sig till omkring 75 miljarder dollar, men inom kort tror sig ha ett börsvärde på 104 miljarder dollar. Den sociala mediesajten väntas gå publikt den 17 maj.

Först under söndagen, när nästan bara namnteckningarna behövde plottras ned på dokumenten, tyckte Mark Zuckerberg att det var lämpligt att informera styrelsen om vad han ägnat sig åt under helgen.

Visserligen kan det tyckas vara en ren formell sak att tillfråga styrelsen i ärendet. Mark Zuckerberg äger ju 57 procent av rösträtten i Facebook. Men det är likväl något av ett underbetyg till dem han har satt där. För även om de senare högst symboliskt fick rösta igenom affären så visar det här väl knappast att Mark Zuckerberg är särskilt lyhörd för de som han faktiskt ska lyssna till?

Fortsätter Mark Zuckberg, som äger 28 procent av aktierna, agera så även efter att företaget har gått publikt kan det nog komma att skruvas på sig rätt rejält från vissa investerare.

Redan tidigare har Mark Zuckerberg fått kritik för att han har för stor makt i företaget och enbart tillsätter sina vänner eller gelikar i styrelsen. Den kritiken har också fått förnyad kraft sedan månadsskiftet i form av The Face It Campaign som kräver att världens sociala medieföretag ska bli mer likt sina användare.

I dagsläget är sju av sju i styrelsen vita män, vilket inte anses vara acceptabelt.

Frågan från Face It: Var är kvinnorna?

Visa kommentarer (22 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • http://profiles.google.com/john2376 john söderberg

  En skymf mot E24 att ha ”mina åsikter”-blogg i Aftonbladet stil..

  Och var håller kvinnorna hus?
  Inte i styrelsen för Facebook iallafall, men vad är så hemskt med det?
  Man har satt ihop en grupp människor som kan göra bra beslut och låter dom få göra beslut i ett företag.
  Inte fan ska man sätta ihop styrelser och kvotera in kvinnor bara för att några feminister i en riksdag anser att kvinnor SKA styra i företag också..
  De kvinnor som kan arbeta sig upp för karriärstegen når oftast upp till en hög post i en styrelse eller som VD för ett företag, men antalet kvinnor som gör det är få, och det finns en simpel orsak för det.
  Kvinnor föredrar att göra säkra val och vill inte gå lika långt med idéer och planer som män gör, utan föredrar snarare att göra beslut som är nära hemmet, göra saker mer tryggt och riskera företaget mindre,
  med andra ord; de vill inte utveckla företag.
  Investerare vill ju inte köpa sig in på ett företag som knappt utvecklas och gör sämre vinster än de med beslutstagande VD och styrelser..

  • Anonym

    Det du beskriver är verkligheten.
   Men feminister och likande pk personer har ingen aning om hur ett företag/marknad fungerar utan baserar sin retorik på känslor.

  • nilst2011

    Var kvinnorna håller hus ? De sitter väl på Facebook och skvallrar !

 • Anonym

  Hans företag.
  Han får väl anställa vem han vill.
  Varför skall politiskt korrekthet få styra?

 • http://www.facebook.com/people/Kent-Markstrom/789266542 Kent Markstrom

  focusera på att driva företaget i stället för frågor om kön o ras

 • Anonym

  ”Gick publikt”? Är det bara jag som ifrågasätter kompetensen hos de skribenter som inte använder gängse etablerade termer?

 • http://www.facebook.com/phaetoon Inge Svensson

  Det låter som det är brist på demokrati i ledningen. Varför ens ha en styrelse? Är det inte bättre att anställa några rådgivare istället?

  • Anonym

   Aktiebolag är inte demokratiskt styrda. En bolagsstyrelse skall enligt svenska såväl som amerikanska aktiebolagslagar företräda ägaranas intressen, inte folkets.

 • Anonym

  Han blir bara tristare och tristare, fast han var ju aldrig intressant egentligen. Hur länge orkar folk pyssla med detta dravel? 

 • Anonym

  Det är 7 individer i styrelsen, det spelar INGEN roll vad hen har för kön. Sluta fokusera på folks kön, fokusera istället på hur duktiga de är.

  Dessutom så är det sjukt orättvist att så många män startat miljardbolag, varför har inte så många kvinnor gjort det? Har dom gjort annat istället?

  • Anonym

   Det spelar visst roll vilket kön de har, på flera plan. Dessutom så är det inte lika lätt för kvinnor att attrahera kapital som det är för män som blir igenkända av männen på riskkapitalbolagen. Facebook hade fortfarande varit en obskyr studentsajt om det inte hade investerats hundratals miljoner i företaget av de som ville få fram den nya Bill Gates, enligt stereotypen ung + vit + amerikansk + man + övre medelklassbakgrund + avhoppad från Harvard + hacker

 • Pingback: Drev paranoia Mark Zuckerberg till att köpa Instagram? | Silicon Valley-bloggen

 • Anonym

  Hoppas du tar upp i kommande blogg vad var det som skedde i Godmorgon Sverige i SVT 1 (11/2012)  då Henrik Eskilsson från KTH styrde sin dator enbart med sin blick … i direktsändning ? Det andra märkliga var att trollkarlen Noora Karma krossade vinglas i direktsänding i den  Finska Självständighetsdagsfest … med sin blick ! Den första av dessa  var inte trolleri utan verklighet … vart är vi på vägen i vår ”Silicon Valley” ? Handlar detta om revolution i det vetenskapliga tänkandet ? 

 • Anonym

  ”inflationen av konsumenttjänster är på dekis”

  Vad är det här för mening? En inflation kan minska men den kan knappast vara på dekis (konsumenttjänster däremot kan vara på dekis). Ledsen att klaga så mkt på språkbruket men jag ser en oroande trend att artiklar läggs ut helt utan redaktionell översyn och språkgranskning.

  • Miriam Olsson Jeffery

   Tack för din kommentar. Det var fel ordval och meningen är ändrad i texten.

 • Anonym

  jo det blir ju så när ekonomer styr…”krav på vinst” utan att de har det minsta koll på teknik, innovation och vad som leder till vinst. 

 • HandsomeHank

  Detta är ett svinaktigt beteende men värst är ändå staten med tex transportstyrelsens trängselskatt där en för sent inbetald skuld på 10 kronor ger 500 kronor i straffavgift. Då myndigheten själv vitsordar att det är oskäligt är detta givetvis att betrakta som ocker.

 • dennan4

  Om man inte få en faktura som man vet med sig att man ska få, så har man väl ansvar sjölv att ringa klarna och fråga om detta? Eller har folk försökt komma undan betalning och hoppats att klarna glömt deras faktura? Känns lite som vanligt när white trash grinar ut i kvällstidningar

 • http://profile.yahoo.com/OE7VUZBRI7UFQTROWGNRZ34MYE Kalle

  Du har nog inte så bra koll på det där med intjäning. Det är troligare att ett företag med 1 miljard användare kan gå från 20 kr / användare i årsomsättning till 660 kr / användare än att gå från 100 miljoner användare till 3,3 miljarder, men klart. Nu räcker det nog med att omsättningen går upp med 10 gånger för att vinsten ska öka 33 gånger. Generellt, det är nog rätt ånga som skulle betala 20 kr / månad för facebook.

 • andreas hansson

  Sant, men det finns en aspekt som många missar och det är att 1 miljard användare inte är en rättvis bild. Många av dom är inaktiva och en hel del är inte relevanta, som att jag till exempel skulle lägga upp ett konto för min katt (vilket uppenbarligen många gör). Tar man bort kontona som inte är vettiga så kommer de som är villiga att betala decimeras ganska bra. Detta tror jag är en faktor som inte togs i beaktande av ganska många under börsintroduktionen.

  Edit: grammatiska ändringar

 • LeKey

  Inget företag ska kunna ha myglande som del av affärsidén. Oavsett det handlar om hur man behandlar sina kunder eller annat.

 • vluminator

  Men i så fall blir det ju företaget som tar en kreditrisk. Är inte hela idén med Klarna att de erbjuder och administrerar olika betalningsalternativ? Har själv varit småföretagare i många år och fakturahanteringen blir snabbt omfattande om man har mer än ett fåtal kunder.

Är dina sparpengar
etiskt investerade?

Nu blir det enklare att jämföra hållbara fonder.

Brunell Livfors ny
vd för Axel Johnson

Hoppar av alla styrelseuppdrag inom Kinnevik.

Volkswagen pressas om jämställdhet

LIVE

Direkt från VW:s stämma i Hannover.

VW – det nya Game of Thrones

Blogg

Piëch kör över systerdöttrarna.

Fyra hetaste suvarna redo att möta våren

Tjänstebil

Kompakt och crossovers gäller.

Näringslivstopparna
uppmanar: ”Riv DÖ”

Flera vill se blocköverskridande samarbete.