Är Instagram verkligen värt 7 miljarder?

Instagram har 30 miljoner användare, har precis lanserat en version som är kompatibel med Android-systemet och en utnämning om att ha blivit fjolårets app i sitt troféskåp.

Nu sväljs företaget och dess tio-tolv anställda av Facebook för 1 miljard dollar, alltså cirka 7 miljarder svenska kronor.

Det är hiskeligt mycket pengar för en verksamhet som släppte sin första produkt för 17 månader sedan. Inte minst med tanke på att företaget – som har en smartphoneapplikation för fotodelning – aldrig har gjort någon vinst, inte heller tycks ha varit särskilt intresserade av det. Istället har man hellre ha jagat användare efter användare efter användare efter…

Affären innebär att Facebook pytsar iväg en fjärdedel av sin kontantkassa för att betala Instagram 233 kronor för varje användare som det säger sig ha – och som dessutom brukar tjänsten helt gratis. Facebooks användare är, för övrigt, uppskattningsvis värda omkring 820 kronor per styck.

Ett troligt skäl till uppköpet är att Facebook vill klämma dit Yahoo, som äger den ganska populära fototjänsten Flickr. Att man hoppas kunna göra Instagram till en allvarlig konkurrent är väl ett rimligt antagande. Men genom affären får man knappast särskilt många nya kunder. Merparten av användarna på Instagram finns enligt Forbes redan på Facebook. Och inte heller lär man väl kunna ta betalt för tjänsten? Att användarna skulle vara trogna Instagram om det kostar pengar är knappast troligt, särskilt inte som det finns ohyggligt många alternativ på marknaden.

Så är Instagram värt pengarna? Eller är det bara ytterligare en affär som ger de som hävdar att USA lever med en ny it-bubbla rätt?

Jag vet faktiskt inte.

Allt jag vet är däremot att 2012 är året då det anrika fotoföretaget Kodak rasade mot avgrunden. Och en app med knappt ens ett dussin anställda och en produkt som inte ens har två ljus på sin födelsedagstårta tydligen är värt 1 miljard dollar.

Visa kommentarer (597 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

Jens Jakobsson känner sig grundlurad av styrelsemöter som genom åren gav bort råvindar till sig själva och andra i föreningen utan att ta betalt. "Andra har i minst tio års tid bott gratis på vindarna på föreningens bekostnad. Det är en gigantisk omfördelning av föreningens förmögenhet", säger han. borätter

Borätters råvindar
kan delas orättvist

”Lagen måste skrivas om”.

perspektiv

”Pajala förtjänar bättre än det här”

Reser sig Northland på nio?

Hungern räckte inte för en stor revolution

tema

Del 4 i serien om första världskriget.

Svenska resenärer stämmer Norwegian

”Vi har faktiskt bättre erfarenheter av Ryanair”.

17 effektiva sätt att sänka ett bolag på

Isacson: Har Bactiguard kollat här?

Kinesiskt kött dras tillbaka efter skandal

McDonalds, KFC och Starbucks indragna.