Tandlös bankuppgörelse för bolånekunderna

I februari lyckades staten och de fem bolåneaktörerna Ally Financial, Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase och Wells Fargo skaka hand på en uppgörelse värd 25 miljarder dollar. Överenskommelsen var tänkt att fungera som ett slags ekonomiskt plåster på såren för de bolånetagare som drabbats av kvintettens illa utförda arbete på marknaden där de ibland inte ens granskat ärende för ärende utan låtit allt gå på rutin.

I dagens New York Times framkommer det att uppgörelsen till stora delar är totalt tandlös.

17 av de 25 miljarderna ska gå till att ”hjälpa låntagare som har viljan och möjligheten att stanna i sina hus.” Resten omfattar bland annat ren kompensation. 60 procent av de 17 miljarderna ska sedan användas för att avskriva skulder eller omförhandla lånen för dem vars lån överstiger värdet på bostaden.

Problemet är att de resterande 40 procenten kan användas till att skänka bort hus, sälja dem och avskriva skulderna eller rent utav riva byggnaderna.

De nyss nämnda åtgärderna är något som bolånegivarna redan till stor del ägnat sig åt. Vad som nu har hänt är alltså att man fått statens goda vilja att fortsätta på den inslagna vägen – en väg som inte direkt hjälper folk att stanna i sina hem.

Ett av USA:s just nu största sorgebarn under de senaste åren är bostadsmarknaden. Igår publicerades nya uppgifter från S&P/Case Schiller som knappast gjorde saken bättre. Huspriserna sjönk 3,8 procent på årsbasis i januari. Det var omkring förväntningarna, men innebar också att priserna nu ligger på 2003 års nivå.

Centralbankschefen Ben Bernanke var också inne på detta igår då han i en intervju med ABC News förklarade att det var för tidigt att utropa seger i den amerikanska återhämtningen. Just bostadsmarknaden, men även arbetsmarknaden, oroar Ben Bernanke. Det är förståeligt.

Den amerikanska bostadsmarknaden är ingen angenäm upplevelse. Problemen är särskilt stora i delstater som Kalifornien, Florida, Nevada, Michigan och Ohio. Jag har själv varit i flera av de delstaterna och skrivit om just bostadsmarknaden och slutar aldrig att häpna över hur vissa bostadsområden har lämnats våg för vinden.

I exempelvis Cleveland har man redan rivit 1000 hus – ytterligare 20 000 väntas tas ned eftersom hela 20 procent av alla bostäder uppskattas stå tomma. Många av dem är extremt risiga, inte sällan söndertrasade av tjuvar på jakt efter kopparrör, eller hemlösa och narkomaner som gjort byggnaden till sin.

Att det finns problem här går inte att undvika att se. Att en lösning måste till är självklart. Men om den är att ge bankerna rätten att fortsätta på sin gamla inslagna väg med att sälja hus eller riva dem är kanske inte helt säkert. Kanske är den bästa vägen den som Timothy Melks, en man jag träffade i just ett trasigt område i Cleveland, vill se?

– Visst är all hjälp bättre än inget och de aktörer som har gjort fel ska förstås få känna av det. Men i det här läget handlar det inte om att utdela böter, det handlar om att få till en förbättring. Det bästa vore att försöka få folk att flytta in i de övergivna husen igen. Sälj dem billigt till de som har råd att rusta upp dem och faktiskt vill bo där. Det skulle få värdet på hela bostadsmarknaden att lyfta.

Här bild från ett hus vi såg rivas i Detroit:

Visa kommentarer (10 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Hmm. Skrotningspremie för hus? Så att folk köper nya, dyrare istället. (finns säkert nån miljöaspekt att tillvarata för den som önskar) Ett sätt att hålla priserna uppe? Skulle inte bli förvånad om vår överbelånade finansminister applåderar.

 • Anonym

  Det står att husen…
   
  ”…inte sällan (är) söndertrasade av tjuvar på jakt efter kopparrör eller hemlösa och narkomaner.”
  Vad gör tjuvarna med de hemlösa och de narkomaner man hittar i husen?
  Kopparrören kan jag förstå.

 • Anonym

  Som vanligt, läst men inte förstått:
  ”17 av de 25 miljarderna ska gå till att hjälpa låntagare som har viljan och möjligheten att stanna i sina hus” 60 procent av de 17 miljarderna ska alltså användas för att avskriva skulder eller omförhandla lånen för dem vars lån överstiger värdet på bostaden.”
  Är då inte detta bra? Så varför den surmulna artikeln. Dessutom undrar jag varifrån ”60% av de 17 miljarderna” kommer. Förmodligen menar artikelförfattaren 60 % av de 25 miljarder som paketet omfattar… eller ?
  Här handlar det om att ett antal banker ger folk möjlighet att stanna kvar i sina hus, vilket både husägarna och bankerna kan tjäna på. Men det är alltid lätt att gnälla.

 • Anonym

  ”Men i det här läget handlar det inte om att utdela böter, det handlar om att få till en förbättring. Det bästa vore att försöka få folk att flytta in i de övergivna husen igen. Sälj dem billigt till de som har råd att rusta upp dem och faktiskt vill bo där. Det skulle få värdet på hela bostadsmarknaden att lyfta.”
  Enligt ovan i artikeln att allt är orsakat av en nedåtgående prisspiral då bostadslån behandlas något udda mot här hemma…där det uttrycklingen ovan säges att de har misskött sitt jobb…som är skälet till hela denna härva. BÖTER borde vara en självklarhet som är så stor att dessa i princip kan gå under då ju det är vanligt med rejäla straff via advokater i USA som helhet. En bransch som göder sig mer än andra trots allt. Hur det kan vara acceptablet att riva hus samtidigt som vi ska bygga sustainable..ja det går stick i stäv med den tesen. Allt sådant om grönt tänkande är irrelevant om en bank lider?

 • Anonym

  Värt att tänka på är, att de här människorna visserligen har förlorat sina hus, men de har samtidigt blivit befriade från sina lån. Detta är en stor skillnad gentemot Sverige där banken tar Ditt hus, men inte efterskänker Ditt huslån.

 • Niklas

  Tänk vad taskigt om du och en granne har klarat amorteringarna i ett kvarter där 3 av 4 hus rivs….kommer ju inte att höja priset på ditt hus precis….

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=602771165 Fredrik Gustavsson

    tomma tomter är bättre grannar än förfallna ”homeless-shelters”.

 • Anonym

  Det här ju en artikel som Du borde översätta och skicka till Jimmy Carter resp. Bill Clinton.
  Orsaken till eländet läser vi om på annan plats, tack!

 • Anonym

  Finansterrorism med stort F.

 • Pingback: Interesy biznesowe

USA vill åtala britt
för ”flash crash”

börsfall

Kräver att handlaren utlämnas.

”USA är bättre
på jämställdhet”

Wallenberg: De jobbar naturligt med det.

Rysk inflationschock när rubeln tappar

Statistik

Livsmedelspriserna skenar iväg.

Kritiserad Nyrén
lyfts upp i Volvo

Tar plats i bolagets revisionskommitté.

SvD:s räntekarta får spridning till Norge

Uppmanar till öppenhet om boräntorna.

Räntekartan ger dig tyngd

förhandla

Betalar du för mycket för lånet? Kolla kartan!