Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

I februari lyckades staten och de fem bolåneaktörerna Ally Financial, Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase och Wells Fargo skaka hand på en uppgörelse värd 25 miljarder dollar. Överenskommelsen var tänkt att fungera som ett slags ekonomiskt plåster på såren för de bolånetagare som drabbats av kvintettens illa utförda arbete på marknaden där de ibland inte ens granskat ärende för ärende utan låtit allt gå på rutin.

I dagens New York Times framkommer det att uppgörelsen till stora delar är totalt tandlös.

17 av de 25 miljarderna ska gå till att ”hjälpa låntagare som har viljan och möjligheten att stanna i sina hus.” Resten omfattar bland annat ren kompensation. 60 procent av de 17 miljarderna ska sedan användas för att avskriva skulder eller omförhandla lånen för dem vars lån överstiger värdet på bostaden.

Problemet är att de resterande 40 procenten kan användas till att skänka bort hus, sälja dem och avskriva skulderna eller rent utav riva byggnaderna.

De nyss nämnda åtgärderna är något som bolånegivarna redan till stor del ägnat sig åt. Vad som nu har hänt är alltså att man fått statens goda vilja att fortsätta på den inslagna vägen – en väg som inte direkt hjälper folk att stanna i sina hem.

Ett av USA:s just nu största sorgebarn under de senaste åren är bostadsmarknaden. Igår publicerades nya uppgifter från S&P/Case Schiller som knappast gjorde saken bättre. Huspriserna sjönk 3,8 procent på årsbasis i januari. Det var omkring förväntningarna, men innebar också att priserna nu ligger på 2003 års nivå.

Centralbankschefen Ben Bernanke var också inne på detta igår då han i en intervju med ABC News förklarade att det var för tidigt att utropa seger i den amerikanska återhämtningen. Just bostadsmarknaden, men även arbetsmarknaden, oroar Ben Bernanke. Det är förståeligt.

Den amerikanska bostadsmarknaden är ingen angenäm upplevelse. Problemen är särskilt stora i delstater som Kalifornien, Florida, Nevada, Michigan och Ohio. Jag har själv varit i flera av de delstaterna och skrivit om just bostadsmarknaden och slutar aldrig att häpna över hur vissa bostadsområden har lämnats våg för vinden.

I exempelvis Cleveland har man redan rivit 1000 hus – ytterligare 20 000 väntas tas ned eftersom hela 20 procent av alla bostäder uppskattas stå tomma. Många av dem är extremt risiga, inte sällan söndertrasade av tjuvar på jakt efter kopparrör, eller hemlösa och narkomaner som gjort byggnaden till sin.

Att det finns problem här går inte att undvika att se. Att en lösning måste till är självklart. Men om den är att ge bankerna rätten att fortsätta på sin gamla inslagna väg med att sälja hus eller riva dem är kanske inte helt säkert. Kanske är den bästa vägen den som Timothy Melks, en man jag träffade i just ett trasigt område i Cleveland, vill se?

– Visst är all hjälp bättre än inget och de aktörer som har gjort fel ska förstås få känna av det. Men i det här läget handlar det inte om att utdela böter, det handlar om att få till en förbättring. Det bästa vore att försöka få folk att flytta in i de övergivna husen igen. Sälj dem billigt till de som har råd att rusta upp dem och faktiskt vill bo där. Det skulle få värdet på hela bostadsmarknaden att lyfta.

Här bild från ett hus vi såg rivas i Detroit:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter