Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Fem månader i rad – men sedan tog det stopp.

Den amerikanska arbetslösheten stannade i februari officiellt sett kvar på 8,3 procent, då antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 227 000 personer. Det var 6000 fler än analytikernas förväntningar.

Visserligen kan vi höja på ögonbrynen över det. Men vad som fångar mitt intresse är framför allt de reviderade januarisiffrorna – från tidigare 243 000 till nya 284 000.

Det är ett styrkebesked eftersom antalet nya sysselsatta för första gången på väldigt länge klart överträffar takten i befolkningsutvecklingen. Det krävs det en ökning med minst 250 000 per månad för. Dessutom innebär den korrigerade januarisiffran samt den godtyckliga noteringen i februari att sysselsättningen under de senaste tre månaderna i snitt har ökat med hela 245 000.

Även om den officiella arbetslösheten alltså inte förbättras i rena procentenheter så gör helheten att president Barack Obama ska kunna luta sig tillbaka i presidentstolen och triumferande trumma lite med fingrarna på sitt skrivbord.

Ekonomin kör visserligen fortfarande omkring på de lägre växlarna, men förbättringen på arbetsmarknaden är tydlig och lovar gott. Sneglar vi dessutom på den verkliga arbetslösheten – alltså om vi även inkluderar de som är så pass uppgivna att de slutat söka jobb – så landar noteringen på 14,9 procent.

Det är ännu en skyhög siffra men klart bättre än de 16 procent som vi har vant oss se USA trilskas med. Den här siffran skrivs det inte mycket om, men den säger mycket mer än den officiella om hur USA faktiskt mår.

I februari tog omkring en halv miljon människor klivet in på arbetsmarknaden, vilket är ett tydligt tecken på att det börjar svepa lite optimistiska vindar genom USA. Att invånarna har pengar att spendera är enormt viktigt om återhämtningen ska få någon fart – hela 70 procent av landets BNP hämtas från konsumtionen.

Man bör dock komma ihåg att det ännu är lång väg tillbaka till de nivåer som USA befann sig på innan recessionen 2007. Ännu saknas över 5 miljoner arbetstillfällen, den officiella arbetslöshetssiffran på 8,3 procent är vida över de mer normala 5 procenten och lönesituationen är ännu ett litet orosmoln. Några stora förbättringar syns inte där.

Experterna förväntar sig att arbetslösheten kommer ligga på omkring 8 procent i slutet av året. Det skulle vara en klar förbättring jämfört med ett år tidigare men gör likväl Barack Obama sårbar. Oavsett anledningarna till den höga arbetslösheten är det Barack Obama som kommer ställas till svars för situationen och redan nu angrips han hårt av de republikanska presidentkandidaterna. Bland annat för att han är emot satsningar på olja och så kallad fracking, vilket man menar skulle öka antalet jobb.

Barack Obama vill förstås visa sig handlingskraftig och har lanserat ett flertal satsningar som han anser är bättre. Ett av dem rör att få in krigsveteraner på arbetsmarknaden, ett annat erbjuda stora skattelättnader till företag som satsar i USA eller tar hem tidigare utflyttade jobb.

Även om jobbsiffrorna var bättre än väntat så syns bara små förändringar på marknaderna. Samtidigt publicerades nämligen uppgifter som pekade på att underskottet i USA:s handelsbalans ökar. I januari uppgick det till 52,6 miljarder dollar, att jämföra med 50,4 miljarder dollar i december. Det är det största underskottet sedan oktober 2008.

Underskottet i handeln med Kina ökade från 23,1 miljarder dollar till 26,0 miljarder dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter