Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Redan när Facebook lämnade in sin noteringsansökan framkom det uppgifter som pekade på att de 845 miljoner aktiva användare de säger sig ha inte alls är 845 miljoner. Snarare framkom det då att Facebook helt felaktigt i beräkningarna inkluderar användare som enbart delade med sig material på sajten utan att ens logga in där.

Nu vet vi vidden av felberäkningen – men också att den bara var en av två stora missar.

I ett tillägg till sin noteringsansökan skriver Facebook att omkring 10 procent av de 845 miljoner användarna inte är aktiva eller ens existerar. Cirka 5 procent av medlemmarna registreras som aktiva trots att de inte själva är inne på sajten – allt sköts istället via deras mobila applikationer som automatiskt kopplar upp sig mot Facebooks server. Ytterligare 5-6 procent av användarna är rent utav falska.

Eftersom Facebook är som vilket annat företag som helst – det är inget utan sina kunder/användare – så borde det här vara högintressanta siffror.

Jag säger borde.

It-bjässen väntas stå för årtiondets största noteringsfest när det kliver in på börsen med ett troligt värde på 100 miljarder dollar. Räknar vi bort 10 procent av de användare som låg till grund för prislappen landar vi på omkring 760 miljoner aktiva användare. Det gör att de per styck är värda 131 dollar, eller cirka 900 kronor. Innan Facebook medgav fel i sina siffror över antalet aktiva användare var varje medlem värd 118 dollar.

Tar vi bort 10 procent av företagets faktiskt användare kan man också argumentera för att företagets börsvärde borde minska med 10 procent till 90 miljarder dollar.

Men det var ju just det här med borde. Att värderingen rubbas är högst otroligt. Intresset för Facebook är enormt – alla från Wall Streets toppchefer till dess skoputsare vill lägga beslag på aktierna senare i vår.

På just Wall Street har nu för övrigt också flera företag fått möjlighet att göra klipp på Facebook. I de inlämnade dokumenten framkommer det att företaget har anlitat ytterligare 26 rådgivare. Det innebär att Facebook nu har 31 stycke rådgivare kontrakterade till sig och att företaget därmed kan låna upp till 5 miljarder dollar inför börsnoteringen.

Företaget kan därmed också komma att noteras med skulder.

Inte heller det lär ha en avskräckande effekt.

Tilltron till Facebook och dess extremt välkända position gör att det har möjlighet att bli något av en folkaktie.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter