Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När American International Group (AIG) matade ut sin kvartalsrapport för det fjärde kvartalet skrevs vinsten till 19,8 miljarder dollar.

Inte illa för ett företag som tre år tidigare var så pass sänkt att den amerikanska staten inte såg någon annan utväg än att ta över hela 92 procent av verksamheten.

Eller ja. Det hade kanske inte varit så illa vill säga om vinsten faktiskt var just vinst och inte bara uppblåst på grund av statligt godkända skattelättnader.

New York Times eminente journalist Andrew Ross Sorkin har i dagens papper nämligen en story som visar att hela 17,7 av dessa 19,8 miljarder dollar snarare härrör från en ren skattegåva från den amerikanska regeringen.

Som om inte det var nog kommer AIG dessutom inte att betala en endaste dollar i skatt under 2012. Enligt vissa bedömningar lär företaget dessutom fortsätta leva i ett eget litet skatteparadis under ytterligare åtta-nio år.

Orsaken är de förluster som AIG gjorde fram till och under finanskrisen samt den uppgörelse som företaget smed med finansdepartementet under övertagandet 2008. Även Citigroup, General Motors, Fannie Mae och Freddie Mac har gjort liknande uppgörelser sedan staten klivit in tungt i dem.

Vanligtvis kan ett företag på Wall Street få skattelättnader om utgifterna överträffar inkomsterna, men vanligtvis ska också denna möjlighet falla bort när staten kliver in i ett företag. Det skedde inte nu, snarare förlängdes möjligheten till skatterabatter ytterligare.

Skatteförmånen har varit känd sedan tidigare men har fått väldigt lite publicitet. Men siffror som dessa borde vara som att slänga en hel bensindunk på den ilska som pyr kring såväl Wall Street och staten just nu.

Allmänhetens förtroende för dem är väldigt lågt, särskilt som spänningarna mellan fattiga och rika nu är uppe på rekordnivå i landet, budgetunderskottet skenar och det är valår. Att missa skatteintäkter och underlätta för Wall Street är allt annat än populärt.

Man kan visserligen argumentera att staten än idag ändå äger 77 procent i AIG. Och man kan, precis som New York Times, argumentera att skattelättnaderna faktiskt även höjer företagets aktie. Enligt beräkningar som Bank of America och JP Morgan Chase låtit göra är aktien nämligen ”dopad” med 5-6 dollar tack vare uppgörelsen. Inför dagens öppning handlas AIG för 28:66 dollar, vilket är strax under de 29 dollar som staten säger sig behöva sälja vid för att åtminstone gå plus minus noll på räddningen 2008. En försäljning väntas dock dröja.

Men hade inte det bästa varit att låta AIG pytsa upp de skattepengar som det vanligtvis borde? Att försöka skapa ett stabilt företag där de egna framgångarna är tillräckliga för att få aktien att själv ta sig över 29 dollar-strecket istället för att skapa vinster på förmånliga och tveksamt rättvisa uppgörelser som ger underlag för stora bonusutbetalningar?

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter