Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Han kallas ju inte Oraklet från Omaha för intet.

Men även superinvesteraren Warren Buffett, som aldrig satsar på sådant han inte säger sig förstå (läs it) och har flera enastående investeringsklipp på meritlistan, har gjort sin beskärda del av misstag. Det är han å andra sidan också föredömligt bra på att själv lyfta fram i sitt årliga investerarbrev, vilket lusläses av investerare världen över.

I det senaste brevet – där 81-åringen även skriver att han har identifierat sin efterträdare i Berkshire Hathaway men att inte ens denna person vet om sitt framtida jobb ännu – medger han att han hade fullständigt fel när han för ett år sedan förutspådde att bostadsmarknaden skulle ha återhämtat sig vid det här laget.

Snarare trilskas den ännu stenhårt, vilket gör att Oraklet från Omaha anser att det är ett perfekt läge att köpa bostäder.

Här är några andra fel signerade Warren Buffett:

Energiobligationer

Köpte obligationer från Texas Utility Energy Future Holdings för 2 miljarder dollar. Är i dagsläget värda 878 miljoner dollar, och enligt Warren Buffett själv kan hela investeringen raderas ut eftersom han totalt missbedömt företagets framtidsmöjligheter.

Olja

För fyra år sedan klev Warren Buffett aggressivt in i ConocoPhillips och fyrdubblade sitt aktieinnehav. Då var olje- och gaspriserna nära sitt årshögsta och precis på väg att braka utför. Investmentbolaget Berkshire Hathaway förlorade flera miljarder dollar.

Berkshire Hathaway

1962 började Warren Buffett köpa aktier i textilföretaget Berkshire Hathaway. Det gav visserligen grunden, och hela namnet, till investmentbolagets namn men just textilmarknaden var på väg utför. Företaget drog sig ut från marknaden först 20 år senare. Då hade Warren Buffett även köpt på sig ytterligare ett textilföretag. ”Till slut kom jag till mina sinnen och började först satsa på försäkringar och sedan andra industrier”, har investeraren själv sagt om sina textiläventyr.

Dexter Shoes

1993 köpte investeraren Dexter Shoes. Men efter att totalt ha missbedömt företagets ställning på marknaden, dess popularitet och affärsstrategi förvandlades investeringen till ett praktfiasko. Affären kostade aktieägarna minst 3,5 miljarder dollar.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter