Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Vill du se en amerikansk bolånetagare få hängskalle och ilskna till är det god chans att det räcker med att nämna Fannie Mae och Freddie Mac.

Instituten som äger eller garanterar cirka hälften av alla bolån i landet, fick ju så pass stora ekonomiska bekymmer att staten inte såg någon annan utväg än att ta över dem för några år sedan. Efter det har Fannie Mae och Freddie Mac knappast varit skäl till glädje – en hel del av problemen har de dessutom skapat själva.

I november haglade exempelvis kritiken mot de båda företagen sedan det framkommit att männen som sitter vid spakarna för dem har fått dela på mångmiljonbonusar. I sig är ju inte bonusar vare sig nytt eller ovanligt. Men sedan staten tog över företagen har skattebetalarna tvingats pytsa in mer 150 miljarder dollar för att hålla dem vid liv. Att beräkningar pekar på att ytterligare 50-140 miljarder dollar kommer att behövas under de närmaste åren i takt med att Fannie Mae och Freddie Mac monteras ned är därför, enligt gemene man, knappast skäl till att någon bonus ska betalas ut.

Nu har nästa kritikvåg börjat rulla.

Enligt uppgifter från Vita Huset pågår nämligen en mindre smickrande utredning mot Freddie Mac.

Anklagelserna kretsar kring att aktören, som ska underlätta den ekonomiska situationen för bolånetagarna och hjälpa dem att komma på fötter, sedan 2010 satsat på relativt riskfyllda investeringar emot sina kunder. De har alltså satsat pengar på att bolånetagarna, som de ska hjälpa, ska misslyckas. Allt samtidigt som man dessutom höjde avgiften för att omfinansiera ett lån och minskade kundernas möjligheter att få förlängd kredit.

Inte snyggt alls om det visar sig vara sant.

Freddie Mac försvarar sig med att investmentenheten är fristående från bolåneenheten. Men det lär knappast blidka vare sig allmänheten eller de som granskar ärendet.

Tilläggas ska också att samtidigt som Freddie Mac genomförde sina investeringar 2010 så betalade man ut 2,5 miljoner dollar i ersättning till tradingchefen Peter Federico. Enligt CNBC och ProPublica ska han ha fått en ännu högre ersättning 2011.

När Barack Obama höll sitt State of the Union-tal i onsdags förkunnade han en tyngre satsning på att komma till rätta med problemen på bolånemarknaden och dra de som spelade en aktiv roll i kollapsen 2008 inför rätta. Redan nu har ett antal stämningar lämnats in till flera finansinstitut.

 

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter