Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

En extremt långsam olycka på väg att hända och som enbart kan förhindras genom massiva penningpolitiska lättnader. Sker inte det så kommer eurosamarbetet att, som vi känner det idag, vara över – inom minst ett och ett halvt års tid kommer Grekland att ha övergivit valutan.

Det är, som vanligt, inga ord och visor när Nouriel Roubini tar till orda.

Den här gången skedde det på World Economic Forum i Davos där den amerikanska ekonomen, som även kallas Dr Doom efter att ha varit en av de som förutspådde finanskrisen, menar att ”Grekland kommer att vara det första landet i Europa som omstrukturerar sina skulder, men däremot inte det sista.”

Under hans tal, och i efterföljande intervjuer, säger Nouriel Roubini också att åtgärder måste till genast om man ska kunna nå en lösning på krisen. Dessutom bör eurons värde få falla med 20-30 procent om den ska ha en bra möjlighet att återigen komma på fötter.

Samtidigt hotas den amerikanska ekonomin allvarligt av tillväxttakten runt om i världen, inte minst recessionskänslan i Europa utan även att Kina börjar sakta in, resonerar Nourile Roubini som kort även kom in på skattefrågan i USA.

– Jag tror att den här frågan kommer att bli väldigt viktigt politiskt sett. Det finns en ökad klyfta i förmögenhet och inkomster såväl i USA som i andra ekonomier, säger han.

Skattefrågan stod ju inte minst i fokus under gårdagens State of the Union-tal av president Barack Obama. Diskussionen gör som bekant gällande huruvida det är rättvist eller inte att landets allra mest förmögna betalar mindre skatt än en genomsnittlig arbetstagare. Nouriel Roubini har tidigare officiellt klivit ut och sagt att han vill betala mer i skatt, precis som bland annat Warren Buffett. Enligt Nouriel Roubini kommer minskad jämställdhet vad gäller inkomsterna att hindra konsumtionstillväxten i landet.

Samtidigt har det nu släppts en rapport från mötet i Davos som visar att 1209 investerare är allt mer hoppfulla om framtiden för USA. Landets ekonomiska hälsa anses vara mycket bättre än hos flera av rivalerna i Europa och Asien. Enligt omkring hälften av de tillfrågade anser att den amerikanska ekonomin förbättras, medan enbart 18 procent tror på tillväxt inom världsekonomin. 48 procent anser att Europa är det värsta området att investera i samtidigt som 67 procent tror att krisen kommer att förvärras ytterligare.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter