Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Första hela kvartalet utan Steve Jobs vid spakarna – och jodå, Apple har minsann inte slagit av på takten.

Genom en extremt bra försäljningssiffra för Iphone slänger nye vd:n Tim Cook upp siffrorna i ansiktet på dom som har tvivlat. Intäkterna på 46,3 miljarder dollar för kvartalet är hela 73 procent högre jämfört med motsvarande period ett år tidigare och nytt rekord.

Föga förvånande har aktien stuckit iväg rakt upp i efterhandeln. Plus nästan 8 procent gör att den ligger på 453:02 dollar vilket är nytt rekord. Samtidigt har Apple plockat in mer pengar till företaget för att nu ha en kassa på 97,6 miljarder dollar.

Vinsten stannar på 13,1 miljarder dollar, eller 13:87 dollar per aktie. Det kan jämföras med 6:43 dollar per aktie ett år tidigare. Företaget hade tidigare självt förutspått en vinst på 9:30 dollar per aktie.

Rykten cirkulerar på Wall Street att Tim Cook står redo att pytsa ut pengar till investerarna.

Enligt Wall Street Journal har enbart 26 företag på S&P500-listan, inklusive Apple, ett högre marknadsvärde än vad it-jätten har sparat på fickan.

Under det första kvartalet (brutet räkenskapsår) sålde Apple över 37 miljoner Iphone-lurar, vilket är mer än dubbelt så många som för ett år sedan. Enligt finanschefen Peter Oppenheimer kunde it-bjässen ha sålt än mer men stukade på leveransproblem. Bland annat har Apple nyligen börjat sälja Iphone 4S i Kina. Försäljningen utanför USA upptar 58 procent av företagets andelar.

Apple sålde även 15,4 miljoner Ipads, mer än dubbelt jämfört med föregående år. Försäljningsiffran för Mac-datorer lyfte med 26 procent till 5,2 miljoner och Ipod med 21 procent till 15,4 miljoner.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter