Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Jag har ju märkt att många av er tycker om att stirra er smått tokiga på lönerna för Wall Streets toppchefer, än mer när hela finansvärlden mullrar.

När det nu därför har kommit en ny undersökning (signerad Dick Bove på Rochdale Analyst) så är ju inte jag den som håller det ifrån er.

Dick Bove säger visserligen att det finns utrymme för smärre fel i hans beräkningar, men summa summarum kan man konstatera följande: Medan aktieägarna har gråtit sig igenom fjolåret så har många av toppcheferna snarare kunnat luta sig tillbaka på en yacht, öppna upp den dyraste champagnen och kanske köpa sig en lägenhet på Central Park West.

Enligt undersökningen har marknadsvärdet på de 23 största finansiella företagen nämligen sjunkit med 11 procent, aktierna däremot har rasat med i snitt 26 procent, rapporterar Dick Bove. Lönen för att sitta vid rodret på dessa bjässar är däremot fortfarande ett minst sagt lönsamt värd slitet. I genomsnitt har de 23 vd:arna (alla, tyvärr förstås, män) dragit in 7,7 miljoner dollar, cirka 53 miljoner kronor.

Den som har kammat hem mest pengar är Jamie Dimon, vd på JP Morgan Chase.

Under 2011 fick han se 42 miljoner dollar trilla in på kontot, eller 290 miljoner kronor. Det är nästan dubbelt så mycket som det har pratats om tidigare, vilket innebär att Jamie Dimon varje dag, året runt, drar in 794 520 kronor. Bryter vi sedan ned den siffran ytterligare innebär det att han tjänar 33 105 kronor i timmen eller 551 kronor i minuten.

I andra ändan – alltså de som inte är riktigt lika lyckligt lottade – hittar vi framför allt Richard Fairbanks med 101 000 dollar i årslön. Och det trots att marknadsvärdet för hans företag, Capital One, enbart minskade med 2 procent. Det kan jämföras med JP Morgan Chase vars marknadsvärde minskade med 23 procent.

Om du är sugen på att se Excel-arket (i dålig kvalitet) som Dick Bove knåpat samman kan du trycka här. För er andra kommer här de största företagen, vd:arnas löner och hur mycket marknadsvärdet har sjunkit under 2011.

Jamie Dimon, vd JP Morgan Chase:
Lön: Cirka 42 miljoner dollar.
Marknadsvärdet: Minus 23 procent.

Lloyd Blankfein, vd Goldman Sachs:
Lön: 21,7 miljoner dollar.
Marknadsvärdet: Minus 46,6 procent.

James Gorman, vd Morgan Stanley:
Lön: 10,3 miljoner dollar.
Marknadsvärdet: Minus 45 procent.

John Stumpf, vd Wells Fargo:
Lön: 6,6 miljoner dollar.
Marknadsvärdet: Minus 12,5 procent.

Gerald Hassell, vd Bank of New York Mellon:
Lön: 5,2 miljoner dollar.
Marknadsvärdet: -35,2 procent.

Brian Moynihan, vd Bank of America:
Lön: 2,23 miljoner dollar.
Marknadsvärdet: Minus 60 procent.

Vikram Pandit, vd Citigroup:
Lön: 1,3 miljoner dollar.
Marknadsvärde: Minus 44,8 procent.

Avslutningsvis en bild på en stelt leende och sjukt nöjd Jamie Dimon.

Foto: Paul Sakuma/AP

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter