Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Kombinationen av pensionspengar, svårtydda avgifter och lite väl god provision har ännu en gång väckt folkets ilska till liv i Sverige (Länk här, snabbguide längre ned).

Landet är dock inte ensamt.

I USA pressas Bank of New York Mellon sedan en tid tillbaka då det har stämts av fem delstater för att ha tagit ut överpriser av sina kunder just när det gäller pensionsbesparingar. Flera delstater väntas sluta upp bakom kvintetten för att  öka trycket ytterligare på finansaktören, som i dagsläget har stämts på 2 miljarder dollar.

På Wall Street kan 2 miljarder dollar av vissa som småsummor. Men skadan är större varumärkesmässigt.

I de hemligstämplade dokumenten, som sträcker sig över hundratals sidor och som har samlats in under två år av en av företagets handlare, framkommer hur Bank of New York Mellon ska ha uppmanat sina anställda till brott, fått panik och försökt täcka spåren. Det rapporterar Wall Street Journal.

Paniken inom företaget kan sägas ha börjat 2009, då State Street anklagades för att just ha tagit ut överpriser från sina kunder. Företagets ledning ska ha varit oroat att anklagelser skulle börja riktas mot dem för samma sak. På hemsidan valde man därför strax därefter att justera den text som var kopplad till pensionsarbetet. Orden ”Free of charge” ströks för att istället ersättas med att deras arbete var en komplex uppgörelse.

Dessutom framkommer det i dokumenten hur en högt uppsatt chef ska ha uppmanat sina handlare att begå brott samt vägra svara på klienternas frågor om hur mycket pengar de tjänar på affärerna. Skulle kunderna få reda på de hemliga avgifterna skulle de flytta sina investeringar, resonerade chefen.

När en bankveteran därefter fick vetskap om att företaget var på väg att börja granskas ska hon dessutom mer eller mindre ha medgett att fel begåtts. Enligt visselblåsaren ska hon oroligt ha sagt att ”det är kört, det är kört.”

Bank of New York Mellon säger sig, likt State Street, vara oskyldigt till alla anklagelser som riktas mot dem. Och de kommer att fajtas emot dem.

Visselblåsaren i fallet har arbetat på företaget i tio års tid. Om företaget bötfälls kan han få maximalt 25 procent av beloppet. Lukrativt om allt faller på plats förstås, men enligt Wall Street Journal spelar han högt. Avslöjandet innebär nämligen att han avsagt sig bonusar från Bank of New York Mellon på cirka 5 miljoner dollar.

Klicka på dokumentet nedan för att komma till de hemligstämplade uppgifterna (extern länk)

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter