Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Eurokrisen skakar om börserna, får investerarna att minska sin riskaptit betänkligt och amerikanarna att återigen oroa sig för farhågorna om att krisen ska sprida sig så pass att Den Stora Depressionen 2.0 trots allt kanske blir allvar.

Rockbanden däremot försöker ta kontroll över situationen på egen hand.

Eller ska vi säga agera – Masters Of Puppets Currency?

Nåväl…

Farhågor om den europeiska skuldkrisen och valutans död har fått grupper som Red Hot Chili Peppers och Metallica att stuva om i sina turnédatum för att inte riskera att fastna i en sits där publiken inte kommer att ha råd att gå på konsert samt arrangörerna ska betala i en valuta som står under stort hot och inte är till deras fördel.

För Metallica innebär det exempelvis att turnén European Summer Vacation arrangeras redan nästa år istället för 2013 som planerat.

Cliff Burnstein hymlar inte när han lägger ut sina förklaringar.

– Under de kommande åren kommer dollarn att vara starkare och euron svagare och jag vill dra fördel av det genom att spela fler europeiska shower nu. De kommer att vara mer lönsamma för oss nu än sen.

Efter finanskrisens utbrott 2008 är musikgrupper mycket mer på vaksamma när det kommer till valutakurser och ekonomiska trender, rapporterar Wall Street Journal och berättar att Cliff Burnstein skriver ett kontrakt med konsertarrangören åtta månader innan föreställningen om vilken valuta som gruppen ska betalas i. Om kurserna svänger för mycket och Metallicas vinster minimeras köper han derivatprodukter för att garantera en viss växelkurs, eller i värsta fall skruvar upp biljettpriserna.

David Rawlings och Gillian Welch är två andra artister som Cliff Burnstein har hand om. De kör i bil mellan föreställningarna i Europa och avfyrade nyligen en rejäl klagosång på grund av de höga priserna, menar managern.

– De ser verkligen vad allt kostar från ett gatuperspektiv. Det är en annan sak som bekräftar för mig att priserna i Europa är mycket högre och att det här inte är en hållbar situation för oss.

Tidigare har kontinenter som Sydamerika, Asien och Australien ofta nobbats av de allra största rockbanden. Enligt Cliff Burnstein kan vi nu att få se ett trendskifte, allt på grund av krisen i eurozonen.

– Vi är en amerikansk exportvara precis som Coca-Cola. Vi tittar på de bästa marknaderna där vi kan spela.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter