Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den europeiska skuldkrisen galopperar vidare, så pass till och med att länder som Tyskland och Luxemburg, som klassats som extremt stabila (AAA), kan få sina kreditbetyg sänkta.

Ratinginstitutet Standard & Poors har nu nämligen meddelat att det sätter upp 15 länder på den akuta bevakningslistan ”creditwatch negative.” Uppgifter som cirkulerade tidigare under dagen gjorde gällande att samtliga 17 länder skulle sättas upp på listan.

De 15 länderna är: Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Holland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Merparten av länderna är i farozonen att se kreditbetyget sänkas hela två steg. Estland, Frankrike, Irland, Italien, Malta, Portugal, Slovakien, Slovenien och Spanien står under sådant hot såvida de inte får ordning på sina finanser, förklarar Standard & Poors.

När ett kreditbetyg sätts under bevakning för eventuell nedgradering är risken för sänkt betyg 50 procent.

Kreditvärderingsinstitutet har tidigare varnat de sex förstnämnda länderna för att det kan bli tal om sänkta betyg.

Standard & Poors motiverar sitt beslut med att krisen har ökat så pass i de enskilda länderna att det sätter hårt tryck på kreditvärdigheten för hela eurozonen.

Alla företag och länder som vill låna pengar behöver ett kreditbetyg, som är en bedömning av hur troligt det är att man kan betala tillbaka sin lån. Kreditbetyget är en avgörande faktor för hur hög ränta som följer med lånet.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter