Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Galopperar den europeiska krisen vidare till länder som tidigare har betraktats som stabila kan de amerikanska bankerna drabbas hårt.

Den varningen har ratinginstitutet Fitch tidigare skickat ut, vilken också tycks stämma överens med de tongångar som finns inne på centralbanken Federal Reserve.

Nu väljer nämligen myndigheten att stresstesta bland annat USA:s sex största banker – Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs JP Morgan Chase, Morgan Stanley och Wells Fargo – för att få vetskap i hur de klarar av en eventuell kollaps på de europeiska marknaderna.

Stresstesten kommer sedan bland annat att ligga till grund för beslut om huruvida en bank får höja utdelningarna eller inte.

Den 30 september hade de ovan nämnda aktörerna, enligt Fitch, 50 miljarder dollar i tillgångar kopplade till PIIGS-länderna (Portugal, Irland, Italien, Grekland och Spanien). Fitch anser att det är en hanterbar summa för tillfället, men varnar alltså för att situationen snabbt kan urarta.

Exempelvis uppgår bankernas (exklusive Wells Fargo) exponering mot Frankrike till hela 188 miljarder dollar inklusive 114 miljarder till franska banker. Motsvarande siffra för Storbritannien är 225 miljarder dollar inklusive 51 miljarder mot bankerna.

Eftersom bankerna inte behöver specificera för sina investerare exakt hur de är exponerade mot exempelvis Europa, är stresstester det minsta en man bör kunna begära i oroliga tider som dessa. Noteras ska dock att stresstesterna genomförs av bankerna själva, som har till den 9 januari på sig att lämna in sina papper.

Federal Reserve genomförde sina första stresstester under våren 2009. Då deltog nationens 19 största banker, lika många som granskas den här rundan.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter