Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Kommer euron att överleva nuvarande kris?

Frågar vi Warren Buffett så får vi det här svaret:

– Högst tveksamt.

Investeraren bakom Berkshire Hathaway säger i en intervju med CNBC att krisen avslöjar enorma brister i valutaunionen och att dess ledare måste agera kraftfullt och snabbt om euron ska ha en framtid.

– Nuvarande system uppvisar en stor brist. Och den bristen kommer inte att korrigeras enbart genom ord. Antingen måste Europa jobba närmare tillsammans eller så måste det göras någon slags om omstrukturering, för det här systemet fungerar inte.

Warren Buffett vill inte dra några större paralleller mellan krisen i Europa och den i USA, där skulderna skenar och kongressens ”superutskott” verkar misslyckas med att lägga fram en plan för hur man ska hantera landets underskott. Den europeiska skuldkrisen har dock väckt Warren Buffetts intresse för att investera i företag i den krisande regionen.

– När jag lämnade Omaha gav jag en order om att köpa en europeisk aktie som vi kommer att köpa idag och troligtvis imorgon och dagen efter det samt nästa vecka och nästa månad, säger Warren Buffett.

Ett av företagen som Warren Buffett håller ögonen på är världens tredje största detaljhandelskedja Tesco, som han redan har satsat pengar i. Men intresset sträcker sig även bortom det eftersom ”priserna är mer rimliga nu än för ett år sedan.”

– Det finns ett flertal europeiska aktier som är ganska attraktiva. Huruvida de är mer attraktiva än något annat jag kan finna i USA beror på priset för den dagen eller veckan. Men det finns några fantastiska företag i Europa, och priserna har gått ner på några av dem.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter