Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Elva års fängelse och 10 miljoner dollar i böter. Det blev domen för Raj Rajaratnam – huvudfigur i årets mest spektakulära insiderrättegång. Även om domstolen i New York därmed klubbade igenom ett av de högsta straffen någonsin för just ett insiderbrott lär åklagarna misströsta. De yrkade på närmare 20 års fängelse.

Får försvaret sin vilja igenom kommer nu Raj Rajaratnam att få dela hem med en annan av vår tids största finansskurkar – Bernie Madoff. Superskurken, som svindlade bort 500 miljarder dollar från sina kunder, dömdes att avtjäna hela 150 år på fängelset Butner i North Carolina. Där spenderar han nu tiden med att ge finansråd till sexbrottslingar och hänger med spioner.

Raj Rajaratnam åtalades på totalt 14 punkter och fälldes på samtliga för att genom sitt Galleon Group ha tjänat minst 45 miljoner dollar på att göra affärer med hjälp av hemlig information kring kvartalsrapporter och uppköp. Bland de firmor som Raj Rajaratnam, som avslöjades i oktober 2009, ska ha tjänat pengar på syns bland annat Goldman Sachs, Intel och IBM.

Domen mot Raj Rajaratnam kan tyckas hård men ligger helt i linje med myndigheternas nya attityd om att gå hårt fram mot insiderbrott. Allt fler som döms för insiderbrott tvingas avtjäna allt längre tid i fängelset, rapporterar Wall Street Journal.

Totalt har 79 procent av alla som dömts för insiderbrott i New York skickats till fängelse under de senaste två åren för att i snitt avtjäna 2,5 år bakom lås och bom. Det kan jämföras med att 59 procent av de som dömdes mellan 2000-2010 och som i snitt fick avtjäna 1,5 år. Mindre än 50 procent av som dömdes för insiderbrott mellan 1993-1999 fick skaka galler, då i snitt 11,5 månader.


Foto: SCANPIX

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter