Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Barack Obama kallade nyligen det ekonomiska läget för en akut krissituation. Om det är sant eller inte kan man diskutera men det finns ju en hel del att hänga upp ett sådant uttalande på. Som att mer än 45 miljoner invånare tar idag emot matkuponger. Eller de nya siffrorna från Census Bureau som New York Times tagit del av och som visar att läget är värre än under recessionen.

På pappret klev USA in i recessionen i december 2007 och ut ur densamma 18 månader senare. Men det är ju som sagt på det papper, vilket är stämplat med logotypen från National Bureau of Economic Research.

Mellan juni 2009 till juni 2011 rasade hushållens medianinkomst, inflationsjusterad, med 6,7 procent för att landa på 49 909 dollar. Mellan december 2007-juni 2009 föll medianinkomsten ”bara” 3,2 procent. Intäktsfallet sedan recessionen började fram till dags datum är det största på flera decennier och har inneburit ”en betydande försämring i den amerikanska levnadsstandarden”, går det att utläsa i rapporten.

Sedan USA klev ut ur recession har inte mycket hänt med arbetslösheten. Från att ha varit 9,5 procent i juni 2009 låg den på 9,2 procent exakt två år senare. Siffror från i fredags visar på en officiell arbetslöshet på 9,1 procent.

Enligt rapportförfattarna på Census Bureau har dock antalet människor som är så pass uppgivna att de slutat leta efter ett nytt arbete – och därmed exkluderas ur de officiella siffrorna – ökat. Dessutom har timlönen inte hängt med i prisutvecklingen av exempelvis olja och mat.

Dessutom: En person som förlorade sitt jobb under recessionen var i snitt utan arbete i 24,1 veckor i juni 2009. Det var upp från 16,6 veckor i december 2007, enligt Bureau of Labor Statistics. Idag ligger den siffran på 40,5 veckor – den högsta på mer än 60 år.

I en separat studie från Henry Farber, ekonomiprofessor på Princeton, visar det sig dessutom att många tvingats ta stora lönesänkningar för att behålla en plats på arbetsmarknaden. De som förlorade sitt jobb under recessionen men senare fann ett nytt jobb får nu i snitt 17,5 procent mindre i lön per månad jämfört med tidigare.

Han uttrycker, till NY Times, en uttryck som många har delat under de senaste månaderna:

– Som arbetsmarknadsekonom så tror jag inte att recessionen har slutat. De som har förlorat jobben har större problem än någonsin tidigare att hitta ett heltidsjobb, säger Henry Farber.

Uppgifterna publiceras inför att senaten kommer börja diskutera Barack Obamas föreslagna stimulanspaket för jobbmarknaden den här veckan. Värt 2860 miljarder kronor har det dock små möjligheter att passera politikerna orört då det bygger på skattehöjningar för de allra rikaste – något de republikanska motståndarna lär vara högst ovilliga till att gå med på.

Siffrorna i studierna ovan borde i den bästa av världar fungera som en piska på politikerna att faktiskt samlas och göra en ansträngning för att försöka nå en lösning på hur den amerikanska återhämtningen kan komma på vägen igen. Just nu ligger den upp och ner i diket. Att det knappast lär bli fallet, utan att käbblet kommer att fortsätta, är knappast någon vild gissning.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter