Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Goldman Sachs har haft allt annat än en lysande tid. Och nu har kvasten dragits fram fram då investmentbanken börjat förbereda sig för att tackla ett av de sämsta kvartalen sedan bjässen gick publikt för tolv år sedan.

Och när städningen väl börjat så tycks det vara lika bra att låta den genomföras ordentligt, tycks ledningen resonera.

De uttalanden som gjordes i somras om att utgifterna skulle krympa med 1,2 miljarder dollar till och med halvåret 2012 samt se till att 3 procent (cirka 1000 anställda) lämnade företaget tycks redan nu ha bäst före-datum märkta på sig. I takt med att krisen har förvärrats har diskussionerna intensifierats om ytterligare besparingsåtgärder, uppger källor till Bloomberg News.

Senaste nytt är att Goldman Sachs kommer skära ytterligare 250 miljoner dollar, vilket skulle innebära att banken stryper 5 procent av sina utgifter. Troligtvis blir det tal om kapade bonusar samt ytterligare nedskärningar i personalstyrkan, eventuellt kommer 3000 personer få lämna. Dessutom väntas banken titta på möjligheter att sälja tillgångar och dra ned på resor.

Nyligen framkom det i New York Times att Goldman Sachs dessutom minskat storlekarna på kaffekopparna samt tagit bort möjligheten att betala med fysiska pengar i sin kafeteria – allt för att spara pengar.

Att Goldman Sachs, likt många andra aktörer, pressas hårt av skuldkrisen i Europa, den inhemska turbulensen samt den tyngda aktiemarknaden, är tydligt.

För mindre än en månad sedan förväntade sig analytikerna på Thompson Reuters att banken skulle visa ett plus på 2:65 dollar per aktie under det tredje kvartalet Det har nu kapats till 1:35 dollar per aktie. Samtidigt skissar Barclays och Bank of America Merrill Lynch på ett scenario där Goldman Sachs faktiskt kommer visa upp röda siffror. Det skulle i så fall vara andra gången det händer sedan företaget gick publikt. Den förra gången var det fjärde kvartalet 2008 efter att Lehman Brothers gått i graven.

Andra aktörer som kommer avskeda tusentals anställda är Bank of America och Barclays.

Goldman Sachs tredje kvartal avslutas nu på fredag och siffrorna presenteras den 18 oktober. Då väntas också detaljerna ur det stora sparpaketet att offentliggöras.

Avslutningvis företagets sluttande aktiekurva:

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter