Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) fortsätter att försöka få fart på landets återhämtning genom andra medel än att ytterligare en gång tvingas släpa fram sedelpressen.

Istället kommer nu Fed att sparka igång Operation Twist, vilket innebär att det kommer att stuva om i sin ränteportfölj och styra innehavet mot mer långfristiga statspapper för att pressa långräntan och höja tillväxten. Totalt ska centralbanken sälja statspapper med löptid på upp till tre år för 400 miljarder dollar fram till och med i juni 2012, för att istället köpa på sig papper som har en löptid på mellan 6-30 år.

Många analytiker pekar på att draget knappast lär ge tillräckligt med kraft för att stärka ekonomin, andra att det kan förvärra inflationen. Förhoppningen är dock att beslutet kommer att sänka lånekostnaderna för bland annat företag och konsumenter.

För att ge bostadsmarknaden en knuff i rätt riktning beslutade Fed dessutom att likvider från portföljens förfallande bostadspapper ska återinvesteras. Samtidigt meddelades det att styrräntan föga förvånande lämnas orörd. Ben Bernanke sade tidigare i år att den kommer att ligga fast på bottenlåga 0-0,25 procent i cirka ytterligare två år.

Operation Twist kom knappast som en överraskning och hade till en början marginell inverkan på börserna. Däremot föll den amerikanska tioåriga statsobligationen strax efter beskedet till sin lägsta nivå på över 60 år för att landa på 1,87 procent. Det kan jämföras med 1,93 under tisdagen.

Ben Bernanke har tidigare aviserat att centralbanken mer än gärna nöjer sig med att stå vid sidlinjen för tillfället och avvakta den fortsatta utvecklingen. Hellre än att lansera ett nytt kvantitativt lättnadsprogram (det senaste avslutades i sommar och var värt 600 miljarder dollar) vill Federal Reserve att kongressen ska mejsla fram en uppgörelse som kan ge landets ekonomi ett lyft. Att det är oroat är dock tydligt i textmassan som skickats ut, pessimismen om den framtida ekonomiska utvecklingen i USA är tydlig.

Sedan president Barack Obama lanserat sitt stimulansförslag i måndags, där besparingar på 3000 miljarder dollar ska genomföras under tio år, har Federal Reserve oundvikligen än en gång fått se sig dras in i det politiska spelet.

Samma dag skickade fyra högt uppsatta republikaner ett brev till Ben Bernanke, i vilket de varnade centralbankchefen från att vidta ytterligare åtgärder för att sänka räntorna. Allt eftersom det enbart skulle hota spä på inflationen. Sedan tidigare har även Rick Perry, republikan med presidentambitioner, sagt att det vore landsförräderi av Ben Bernanke att köpa mer statspapper.

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter