Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Den ekonomiska turbulens som briserade när Lehman Brothers föll för exakt tre år sedan har ännu inte lagt sig. Men att det var ett engångsfall att en så stor aktör tvingades falla är finansminister Timothy Geithner övertygad om – något nytt Lehman kommer inte att bli aktuellt vare sig i USA eller Europa.

Budskapet, som följer samma spår som Tysklands förbundskansler Angela Merkel varit inne på, framfördes på såväl en konferens i New York under gårdagen som i en tv-sänd intervju med CNBC, där Timothy Geithner också konstaterade att det ”inte finns en chans att de stora europeiska länderna kommer tillåta att deras institutioner kommer uppfattas som riskfyllda på marknaden.”

Timothy Geithner flyger idag till Europa för att medverka vid fredagens Ekofin-möte i polska Wroclaw. Budskapet han väntas leverera där är simpelt: Fajtas hårdare, lansera fler åtgärder och backa upp ord med handling.

Idag kom också nyheten om att den Europeiska Centralbanken (ECB) i samarbete med den amerikanska motsvarigheten tillkännagivit åtgärder för dollarlikviditet, allt koordinerat med de schweiziska, brittiska och japanska centralbankerna.

– Centralbankernas samordnade insatser är ganska signifikanta. För mig var det inte en fråga om de skulle göra det, utan snarare när. Vi kan få förtroende på marknaden när vi vet att centralbanker är villiga att gå in och fylla tomrummet när penningmarknadsfonder eller banker är ovilliga att utöka likviditeten till varandra, sade Brian Jacobsen, chefsstrateg på Wells Fargo till Bloomberg News.

Även om USA nog lite väl överdrivet väljer att oroas över skuldkrisen i Europa istället för att fokusera på de inhemska problemen för tillfället, så står det bortom allt tvivel att den oro som omgärdar EU smittar av sig på USA.

– Vi har ett stort intresse i att hjälpa dem igenom det här men det är deras utmaning och det är de som har den ekonomiska och finansiella kapaciteten att möta den. Människor som oroar sig för att det här ligger bortom deras kontroll har fel, säger Timothy Geithner som vill att EU genomför stora ekonomiska reformer för Grekland, Irland och Portugal.

– Problemet är att du har en hemsk dysfunktionell politisk situation såväl i USA som i Europa som lämnar omvärlden frågande till om det politiska systemet har kraft nog att göra rätt saker. Det är väldigt förödande för förtroendet.

Timothy Geithner satt för övrigt på första raden när Lehman Brothers föll den 15 september 2008. Som New York-chef på centralbanken Federal Reserve var han en av de som under de sista skälvande timmarna försökte mejsla fram en uppgörelse där brittiska Barclays skulle köpa investmentbankens ”goda” tillgångar. De ”dåliga tillgångarna”, värda cirka 33 miljarder dollar, skulle Lehman Brothers konkurrenter täcka upp för – allt i rädsla för att bli nästa offer om företaget tilläts falla.

Uppgörelsen var i det närmaste klar när den brittiska regeringen vägrade acceptera köpet då de inte ville att ”de amerikanska problemen skulle smitta det brittiska finanssystemet.”

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter