Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Harry Markopolos tipsade den amerikanska finansinspektionen om Bernie Madoff redan 2000 men möttes av kalla handen. Istället fick storbedragaren fortsätta sin verksamhet, som senare skulle lämna tiotusentals bestulna på pengar, ända tills 2008. Idag sitter Bernie Madoff som bekant bakom lås och bom för att avtjäna så mycket han hinner av det 150 år långa fängelsestraff han dömdes till – allt samtidigt som historien kring New Yorks mest hatade man just blivit film, Chasing Madoff.

I alla fall. Nu har Harry Markopolos hittat nästa storbedragare – finansjättarna State Street och Bank of New York Mellon.

De båda aktörerna ska genom valutahandeln ha roffat åt sig flera miljarder dollar från pensionsfonder runt om i USA, hävdar visselblåsaren.

Pensionsfonder står ofta bakom stora internationella investeringar och behöver i många fall utländsk valuta för att få igenom affärerna. Pengarna i sin tur kommer från just bankerna som enligt Harry Markopolos ska ha kunnat komma över pengarna genom att gömma kostnader. Totalt ska de båda aktörerna ha snott åt sig ”tre tiondelar av varje procent på transaktionerna”, enligt Harry Markopolos.

– Investeringscheferna säger att de rapporterar en viss summa och pensionsfonderna säger att de tog emot en viss summa. Gapet däremellan borde enbart vara avgifterna men det är något mer än så.

Med 4 700 miljarder dollar i valuthandel varje dag och brist på övervakning utgör det här en ”perfekt möjlighet för bedrägeri”, säger Harry Markopolos som föga förvånande möter stenhårt motstånd från aktörerna själva.

Åtgärder har dock redan börjat tas. Statsåklagare i Virginia och Florida har lämnat in stämningar mot Bank of New York Mellon för att ha bluffat pensionsfonderna och tagit överpriser på sina tjänster, rapporterade Wall Street Journal nyligen. Och Harry Markopolos förväntar sig nu att samtliga delstater ska följa exemplet och stämma bankerna som är ”värre brottslingar än Madoff”.

Häng med på Twitter!

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter