Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

När marknaderna är fullt sysselsatta med att vänta in Ben Bernankes tal idag (kl 16.00 svensk tid) samt räkna ut exakt vad det är Warren Buffett har snappat upp om Bank of America men marknaderna missat, så tycker jag att vi kan ta tillfället i akt och rikta blickarna åt ett annat håll.

Närmare bestämt Lehman Brothers.

13 tidigare chefer på den före detta finanskolossen – däribland vd:n Dick Fuld och finanschefen Erin Callan – har gått med på att ”betala” 90 miljoner dollar i en uppgörelse med en pensionsfond. De ilskna aktieägarna har fokuserat på att ledningsgruppen inom den kraschade aktören missledde investerarna om bankens välmående under flera månader, särskilt gällande derivatprodukterna riktade mot bolånen.

Pensionsfonden hade tidigare krävt flera miljarder dollar i ersättning, rapporterar New York Times. Går uppgörelsen igenom som det nu är tänkt innebär det dock att det är den största enskilda förlikning som har gjorts sedan Lehman Brothers föll i september 2008.

Nu är det ju inte så att Dick Fuld med före detta kollegor vill betala en endaste dollar själva. Nej, istället har de lagt in en ansökan hos Federal Court in Manhattan om att det ska släppa försäkringspengar som skulle kunna stå för uppgörelsen – en vanligt förekommande situation när det handlar om stämningar mot enskilda individer på Wall Street.

Går allt igen är uppgörelsen den största som har skett kring Lehman Brothers. Den kommer dock på inget sätt avsluta myndigheternas utredningar kring företaget och dess ledning.

Enligt New York Times har tidigare chefer på Lehman Brothers nyligen också bett rätten att släppa ytterligare 8,3 miljoner dollar i försäkringsmedel. De pengarna ska gå till en uppgörelse med delstaten New Jersey.

 

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter