Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Finansturbulensen lämnar ingen oberörd – allra minst kanske Bank of America som det nu har börjat blåsa upp till rejäl storm kring.

Bjässen anses, tillsammans med framför allt Citigroup och Morgan Stanley, vara den aktör som drabbas hårdast av den europeiska skuldkrisen samt oron för såväl en amerikansk som global nedgång – bland annat via sina positioneringar mot utlandet men också via minskad riskaptit, färre låneansökningar och en klart försämrad marknad för företagsköp och -sammanslagningar.

Efter att vd:n Brian Moynihan än en gång förkunnat i förra veckan att banken inte bara kommer att nå sina finansiella mål för 2011, det kommer dessutom att göra det med till skillnad mot vad investerarna misstänkt en stark kapitalbuffert samt utan att göra någon nyemission eller sälja av några kronjuveler, tycks mycket ha hänt.

I alla fall hos Brian Moynihan som har beslutat sig för att lämna sin Bagdad Bob-liknande attityd bakom sig.

Att USA:s största bank har problem är nämligen uppenbart.

För att plocka fem bitar ur den välfyllda högen:

1: Försäkringsjätten American International Group (AIG) stämde under förra veckan företaget på 10 miljarder dollar för att ha sålt defekta bolåneprodukter under uppbyggnadsfasen till finanskrisen. Fler stämningar lär vara att vänta. Brian Moynihan har förkunnat att fajten kommer att tas i rättssalen men marknaden har redan gett tummen ned. Samma dag som stämningen blev känd rasade aktien med 20 procent.

2: Banken har en problemfylld låneportfölj på 1000 miljarder dollar.

3: Försäljarkostymen har tagits fram. Inte bara är Bank of America i full fart med att försöka kränga av fastigheter till Blackstone för 1 miljard dollar för att kunna fylla på kassan – dessutom försöker det avyttra en kreditkortsverksamhet till TD Bank Group för 8,6 miljarder dollar.

4: Och så senaste nytt: Minst 3500 personer kommer att få lämna företaget i september, rapporterar Wall Street Journal idag. Troligtvis kan det dock komma att bli tal om att hela 10 000 av de 280 000 anställda får gå till följd av en större omstrukturering. Om det sistnämnda blir verklighet förväntar sig banken att spara 1,5 miljarder dollar för varje kvartal.
”Jag vet att det är svårt att hantera nedskärningar men vi är skyldiga våra kunder och aktieägare att fortsätta vara konkurrenskraftiga, effektiva och med varsam hand ta hand om våra utgifter”, skriver Brian Moynihan i ett internt brev som tidningen tagit del av.

5: Aktien är ned hela 47 procent i år. Enbart under augusti har banken fallit med 27 procent på New York-börsen. När handeln öppnar upp idag är nya ras att vänta.

Den oroliga situationen kring USA:s största bank mildrar knappast oron på marknaden. Finanssektorn har haft en tuff tid till följd av farhågorna för en ny nedgång och inte förväntas det bli bättre idag.

Fredagen har bjudit på stora ras i Europa men USA tycks inte traska vidare i samma spår. Efter 45 minuter är Dow Jones ned blott 0,1 procent, medan såväl Nasdaq som S&P500 handlas upp, plus 0,7 respektive 0,5 procent.

Häng med på Twitter!

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter