Annons

Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Börserna i Asien och Europa har vänt nedåt. Nu följer USA efter i samma hjulspår. När marknaderna precis öppnade idag vände de ledande indexen nedåt – Dow Jones handlas efter tre timar på minus 3,5 procent medan Nasdaq och S&P500 noterar ras på 4,3 respektive 4,1 procent.

Intressant nog har Bank of America och JP Morgan Chase fallit med 8,5 procent respektive 4,5 procent – på grund av Sverige. Det är i alla fall vad Bloomberg News hävdar och pekar på att uttalanden från Lars Frisell, chefsekonom på Finansinspektionen, spätt på oron radikalt kring finanshusen. Enligt Bloomberg har citat levererats som menar att Sverige måste vidta än mer åtgärder för att förbereda sig för en förvärrad skuldkris i Europa.

Bank of America anses vara den bank i USA som drabbas hårdast av den europeiska skuldkrisen och en ny global nedgång. Dessutom anses bjässen ha en svag kapitalbuffert som vid upprepade tillfällen ifrågasätts av investerarna. Vd:n Brian Moynihan har tidigare sagt att Bank of America inte är i behov av att ta in nytt kapital men motsatsen tycks vara nära då banken är på väg att sälja av fastigheter.

Den tyngsta anledningen till de stora nedgångarna idag stavas dock inte Sverige utan Morgan Stanley. Finansbjässen har idag kapat i sina globala tillväxtprognoser för 2011 och 2012 och konstaterar att såväl USA som eurozonen är extremt nära en recession.

– Våra reviderade prognoser visar att USA och euroområdet svävar farligt nära en recession – vilket definieras som två kvartal i följd med nedgång – under de närmaste sex-tolv månaderna, säger Joachim Fels, chef på finansjättens globala team.

Finanshuset sänker den globala BNP-tillväxten för 2011 från 4,2 procent till 3,9 procent samt från 4,5 procent till 3,8 procent för 2012.

– Men det kommer ändå inte att kräva många fler chocker för att vågskålen ska tippa över, varnar Joachim Fels.

Enligt Joachim Fels ser företagssektorn dock ganska starkt ut för tillfället och i kombination med en lägre inflation kommer det att ge konsumenterna bättre möjligheter att spendera – särskilt viktigt i USA då konsumtionen står för 70 procent av landets BNP.

Om västvärlden kliver in i en ny recession, eller bara en lång period av dålig tillväxt, menar analytiker att Kina troligtvis inte är i stånd att kunna stödja den globala ekonomin på det sätt som landet gjorde under 2008. Ddå lanserade Kina ett massivt stimulanspaket. Morgan Stanley behåller för övrigt tillväxtprognoserna för Kina på 9,0 procent för 2011.

Morgan Stanley passar även på att ge en rejäl släng kritik mot politikerna i såväl Washington som Europa för att stå för passiva gällande sina respektive kriser. Finanshuset menar också att Jean-Claude Trichet på den Europeiska centralbanken (ECB) och kollega Ben Bernanke på den amerikanska motsvarigheten Federal Reserve (Fed) borde stimulera marknaden ytterligare. Exempelvis är fler räntesänkningar att vänta från centralbanker runt om i världen, står att läsa i rapporten.

Morgan Stanleys åsikter kommer bara dagen efter det att Richard Fisher och Charles Plosser, Fed-chefer i Dallas respektive Philadelphia, argumenterat för att centralbanken inte ska tillföra särskilt mycket stimulanser till ekonomin – något som anses ha dämpat marknadens humör.

I övrigt har torsdagen bjudit på en mängd negativ statistik i USA, vilket spär på de dystra tongångarna på marknaderna. Utropstecknen ligger kring en oväntat hög KPI, att fler personer än väntat ansökte om arbetslöshetsstöd under förra veckan samt nya produktionssiffror som var de sämsta sedan i mars 2009.

Samtidigt är det värt att notera att det amerikanska rättsväsendet startat en utredning om hur Standard & Poors värderade de defekta bolåneprodukter som till stor del låg bakom finanskrisen 2008. Utredningen startade innan ratinginstitutet sänkte USA:s kreditbetyg den 5 augusti. De obekräftade uppgifterna är enligt analytiker nog för att spä på marknadens ras.

Häng med på Twitter!

Om bloggen


Daniel Kederstedt är SvD Näringslivs korrespondent i världens ekonomiska huvudstad – New York. Med utgångspunkt från Wall Street rapporteras här om finansvärlden, börserna och det internationella näringslivet.

@kederstedt på Twitter