Wall Street-bloggen

Daniel Kederstedt

Daniel Kederstedt

Efter de mest turbulenta veckorna sedan finanskrisen är marknaderna på helspänn när måndagens handel öppnar upp – allt med ficklamporna riktade mot uppgifter som kan bevisa att USA, och Europa för den delen, inte är på väg ner i en djup svacka.

– All statistik som visar att ekonomin inte är på väg ned i en recession kommer att utgöra en grund för marknaderna att börja lugna ner sig, säger Peter Cardillo, chefsekonom på Rockwell Global Capital i New York, till Reuters.

Efter att under förra veckan ha fått se flest aktier byta händer sedan i oktober 2008 går resonemanget att en lugnare tid är att vänta den här veckan. Floden av statistik är dock som vanligt stor, inte minst på tisdag och torsdag.

Under den förstnämnda dagen publiceras siffror gällande bostadsbyggande i juli, importpriser och industriproduktion, medan torsdagen bjuder på en kompott av bostadsförsäljning, ledande indikatorer och det veckovisa konsumentförtroendet från Bloombergs. Under tisdagen släpper dessutom Dell, Home Depot och Walmart sina kvartalsrapporter medan Hewlett Packard följer upp på torsdag.

Dessutom finns där endast en börsnotering att fokusera på. Det är det kinesiska nätvideoföretaget Tudou som på tisdag förväntas ta en fajt mot det minst sagt kärva klimat som såg till att enbart nio av elva planerade börsnoteringar blev av under förra veckan.

– Volatiliteten på marknaden är för överväldigande för börsnoteringarna, säger Tim Gould, investeringshcef på Macquarie Capital. Det är för mycket oreda på marknaderna för investerarna just nu.

Dessutom trillade det in en rejäl nyhet under den amerikanska måndagsmorgonen: Google bjuder 12,5 miljarder dollar för Motorola. Premien ligger på hela 63 procent och allt annat än att uppköpsförsöket går igenom får väl ses som mindre troligt. En halvtimme in i handeln låg Google kvar och skvalpade kring plus noll minus noll. Motorolas aktiekurs å andra sidan hade vid tillfället lyft med hela 57 procent.

En som dock inte behöver mer siffror för att bestämma i vilken riktning USA är på väg är Paul Gambles, verksamhetschef på finansrådgivningsfirman MBMG Group. Obligationsmarknaden har pekat mot en nedgång ända sedan i våras och recessionen är oundviklig, resonerar Paul Gambles till CNBC.

– Om du har 14 500 miljarder dollar i skulder så kommer det att innebära en ganska allvarlig recession eftersom den oftast är kopplad till storleken på de skulder som ett land måste röja upp, säger han.

– USA lånar mer än 500 miljarder dollar per år för att skapa ett BNP-tillväxt värt lite mindre än 500 miljarder dollar om året. USA har inte lyckats växa under de senaste tio åren.

Psst! Häng med på Twitter!
Fler bloggar